“Καμπανάκι” για τη λειτουργία του myDATA και των POS – Πού εστιάζονται αδυναμίες

Διαβάζεται σε 4'
Συναλλαγή μέσω POS
Συναλλαγή μέσω POS ISTOCK

Το Οικονομικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι καταγράφεται αδυναμία των Φορέων και Οντοτήτων που σχεδιάζουν – αναπτύσσουν και εφαρμόζουν (εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς στη δημιουργία των myDATA), να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο λογισμικό – προϊόν.

“Σήμα” για αδυναμίες στη λειτουργία του myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εκπέμπει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, υπάρχει πρόβλημα, τόσο στο σκέλος του κλειδώματος της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ, όσο και στο σκέλος χαρακτηρισμού των δαπανών στο ηλεκτρονικό σύστημα myData, ενώ εξίσου σημαντικά προβλήματα αναφέρονται και για την ΑΜΕΣΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογής των POS και IRSο.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση σημειώνει:

“Η Τοπική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του 15ου Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης (Χανιά και Ρέθυμνο), ως ενεργό και αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων και του Ρεθύμνου, γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων απόγνωσης αναφορικά με τα προβλήματα και την αδυναμία εφαρμογής του myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα μηνύματα, που προέρχονται από τις εκατοντάδες των μελών του ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης (Λογιστές και Οικονομολόγοι) και από τις χιλιάδες των τοπικών επιχειρήσεων σε Χανιά και Ρέθυμνο, αφορούν τόσο στο σκέλος του κλειδώματος της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ, όσο και στο σκέλος χαρακτηρισμού των δαπανών στο ηλεκτρονικό σύστημα myData, ενώ εξίσου σημαντικά προβλήματα αναφέρονται και για την ΑΜΕΣΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογής των POS και IRSο.

Η άμεση και υποχρεωτική επιβολή εφαρμογής των ανωτέρω, στο πλαίσιο ενός βίαιου και ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού γίνεται τα τελευταία χρόνια σε μία κοινωνία που ΔΕΝ είχε το χρόνο και τις ευκαιρίες να λάβει κατάλληλη γνώση – κουλτούρα για να εξοικειωθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από την πλευρά της, η πολιτεία, αντί να προχωρήσει με μία συντεταγμένη προσπάθεια για την εξοικείωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, χρησιμοποίησε την τακτική της άμεσης επιβολής.

Εξίσου σημαντική, είναι η αδυναμία των Φορέων και Οντοτήτων που σχεδιάζουν – αναπτύσσουν και εφαρμόζουν (εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς στη δημιουργία των myDATA), να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο και απαλλαγμένο από λάθη και ελλείψεις λογισμικό – προϊόν, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του (Λογιστές-Επιχειρήσεις) και δεν θα είναι μία συλλογή συγγραμμάτων χωρίς να είναι εφαρμόσιμο στην πράξη και σύμφωνα με τις ασφυκτικές προθεσμίες και απαιτήσεις του Υπουργείου.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το eSEND που δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα, καθώς και ο λογιστικός σχεδιασμός των myDATA που απέχει δραματικά από την απαιτούμενη και εφαρμοσμένη λογιστική απεικόνιση στα βιβλία των επιχειρήσεων.

Η ραγδαία και προβληματική εφαρμογή της ψηφιακής μετάβασης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο της στελέχωσης των επιχειρήσεων λογιστικών και οικονομολογικών υπηρεσιών. Καθημερινά, αξιόλογα στελέχη των λογιστικών γραφείων παραιτούνται αναζητώντας διαφορετική επαγγελματική πορεία με λιγότερο πιεστικές συνθήκες εργασίας, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες εργασίας στα λογιστικά γραφεία έχουν προκύψει από τον πρόχειρο σχεδιασμό και την βίαιη  εφαρμογή του ανοργάνωτου ψηφιακού μετασχηματισμού στο κλάδο μας.

Από την άλλη, η προσπάθειά μας να προσελκύσουμε νέους συναδέλφους -συχνά με αμοιβές ανώτερες από αυτές που θα μπορούσαν να λάβουν βάσει βιογραφικού τους σε οποιοδήποτε κλάδο- έχει απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σήμερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (επιχειρήσεις – τράπεζες – λογιστές και οικονομολόγοι) αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εφαρμογή της ψηφιακής καταιγίδας που εκ του νόμου εφαρμόζουμε, ενώ καθημερινά διαπιστώνεται, ότι δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας κόστους – οφέλους, ή πρόκειται, έστω, να ληφθούν μέτρα για την επερχόμενη μείωση θέσεων εργασίας, λόγω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Παραγωγικής Διαδικασίας και της άμεσης επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την αναστολή της εφαρμογής των myDATA, καθώς και των POS-IRIS για δυο (2) έτη, έως ότου και μετά από δικές σας διορθωτικές παρεμβάσεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ολοκληρωμένη και χωρίς αδυναμίες εφαρμογή τους.

Παράλληλα, για τα myDATA, θεωρούμε ότι το σκέλος των εσόδων θα μπορούσε να τρέξει – λειτουργήσει χωριστά ως εφαρμογή, μιας και είναι πιο εύκολο να εξοικειωθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς αποτελεί το πιο ουσιαστικό μέρος της όποιας ωφέλειας  μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία και το κράτος από την εφαρμογή των myDATA. Και σε αυτό όμως το σκέλος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ατέλειες και τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει, σε περιεχόμενο και κατασκευή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα