Καραμούζης (ΕΤΕ): Πώς θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις

Καραμούζης (ΕΤΕ): Πώς θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

«Αν φθάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο καθαρών άμεσων επενδύσεων (2%) τότε θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε ως και 25 δισ. την επόμενη πενταετία» τόνισε ο Γενικός Δ/ντης Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ.

Στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2021, ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχε σε πάνελ ομιλητών με θέμα «Επανεκκινώντας τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις» στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμούζης, εστίασε στη σημασία της φερεγγυότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως προϋπόθεση προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων στη χώρα. Μετά από χρόνια έντονης μεταβλητότητας και περιορισμένης ανάπτυξης, κυρίως εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο εξυγίανσης. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να εκπληρώσουν το ρόλο τους.

Όσον αφορά στους κλάδους της Οικονομίας, ο κ. Καραμούζης επικεντρώθηκε στις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές του Πρωτογενούς και του Δευτερογενούς τομέα, με γνώμονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Επιπλέον επισήμανε πώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά, τόσο στην αύξηση, όσο και στη σύνθεση των Ξένων Επενδύσεων, συνδέοντας την «Προσφορά» με τη «Ζήτηση».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όταν αξιώνουμε Ξένες Επενδύσεις, ουσιαστικά ανταγωνιζόμαστε στην προσέλκυση επενδυτών από άλλες χώρες. Οι επενδυτές επιλέγουν με γνώμονα την απόδοση και την οικονομική σταθερότητα. Η συναλλακτική ιστορία έχει αποδείξει ότι γνωρίζοντας σε βάθος τις επενδυτικές ευκαιρίες και χρηματοδοτώντας αυτές σε ανταγωνιστικούς όρους, οι ελληνικές τράπεζες συνδράμουν καταλυτικά στην υλοποίηση των επενδύσεων από ξένους φορείς».

Ειδικότερα για την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Καραμούζης τόνισε το μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας, οπότε και η προώθηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αποτελεί στρατηγικό πυλώνα πιστωτικής επέκτασης και κερδοφορίας. Η Εθνική Τράπεζα επέκτεινε τον ηγετικό της ρόλο, αποτελώντας την «Τράπεζα επιλογής» και των Ξένων Επενδυτών, κυρίως στους κλάδους της Ενέργειας και των Υποδομών, με συνολικές εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τετραετίας που ανήλθαν σε περίπου €2.6 δισ.

Στα προσεχή τρία χρόνια, η Τράπεζα θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη στήριξη των διεθνών επενδύσεων στη χώρα, στοχεύοντας σε διοχέτευση κεφαλαίων προς ξένους φορείς ύψους €1.0δις για έργα Ενεργειακής Μετάβασης, €2.0 δισ για έργα αναβάθμισης και επέκτασης Υποδομών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον οργανικό μετασχηματισμό κλάδων της Οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε Ξένες Επενδύσεις υψηλού πολλαπλασιαστικού συντελεστή για την Ελληνική Οικονομία. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (Greece 2.0) αποτελεί τον οδικό χάρτη. Αν καταφέρουμε να φθάσουμε στο στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο καθαρών άμεσων επενδύσεων (2%) αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε ως και 25 δισ. την επόμενη πενταετία.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα