Καραβίας: Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά πλάνα στον Τουρισμό

Καραβίας: Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά πλάνα στον Τουρισμό
Από τη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κλάδος του τουρισμού αναμένεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι πέρυσι, τόνισε ο CEO της Eurobank στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Η ευκαιρία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, ανέφερε στην ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, εξηγώντας ότι οι προδιαγραφές του Ταμείου Ανάκαμψης θέτουν συγκεκριμένα κριτήρια για να είναι επιλέξιμη μια επένδυση. Ανάμεσα στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται η εξωστρέφεια, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η συμβολή στο πέρασμα της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.

“Χρειαζόμαστε δηλαδή να επεξεργαστούμε γρήγορα προτάσεις επενδύσεων με πράσινο και ψηφιακό αποτύπωμα και θετικό για το εξωτερικό ισοζύγιο πρόσημο. Οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς. Και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών υποδομών και πολλές δυνατότητες δημιουργίας νέων που να καλύπτουν τη ζήτηση, ιδιαίτερα για ξενοδοχειακές μονάδες άμεσα προσανατολισμένες στη βιωσιμότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Κριτήρια που βρίσκονται πια ψηλά στη λίστα των πελατών μας, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες. Τέλος, η ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων είναι φανερή, σε μια εποχή που όλα περνούν σε ψηφιακή μορφή”, σημείωσε.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι “είμαστε σε θετική διάθεση, στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου που αναμένεται ισχυρός και με διάρκεια, σε ένα κλάδο θεμελιακής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Μετά από μια αναπάντεχη συγκυρία, η ανάκαμψη είναι μπροστά και γεννά ευκαιρίες. Ήδη, στη Eurobank έχουμε συγκροτήσει μια ειδική ομάδα στελεχών με κατάρτιση και εμπειρία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και, βέβαια, έχουμε και την κορυφαία εξειδικευμένη μονάδα ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού. Βλέπουμε με εξαιρετική αισιοδοξία το μέλλον και ετοιμαζόμαστε ήδη για να συνεργαστούμε και πάλι μαζί σας ώστε ο ελληνικός τουρισμός να πετύχει ακόμη περισσότερα, στηρίζοντας την ευημερία της χώρας και της κοινωνίας μας”.

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank στην τοποθέτηση του στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για έναν επερχόμενο ανοδικό κύκλο που αναμένεται ισχυρός και με διάρκεια, στον κλάδο του τουρισμού.

Οπως είπε ο κ. Καραβίας, υπάρχει ακόμη η ανησυχία για τα αποτελέσματα της φετινής περιόδου, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Όλοι ξέραμε πως η επιστροφή στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 δεν θα ήταν άμεση και θα χρειαζόταν κάποιο χρόνο. Όμως οι προοπτικές διαγράφονται σήμερα πολύ καλύτερες.

Η ανάκαμψη των οικονομιών αποδεικνύεται ισχυρότερη από τις προβλέψεις κι αυτό ισχύει κατεξοχήν για τη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την πολύ μικρότερη του αναμενομένου μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Και ο κλάδος του τουρισμού, τόσο τα ξενοδοχεία όσο και όλες οι επιχειρήσεις που τον συγκροτούν, αναμένεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι πέρυσι.

Ελπίζουμε, τόνισε ο CEO της Eurobank, ότι και η δική μας στάση, με την αναστολή πληρωμών που παρείχαμε ήδη από πέρυσι και μέχρι το τέλος του έτους φέτος για τον ξενοδοχειακό τομέα, συνέβαλε ώστε να επανεκκινήσουν ευκολότερα και με καλύτερους όρους όσες επιχειρήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν ή θα το κάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η χώρα μας θα αρχίσει σε λίγους μήνες, μέσα στο 2021, να επωφελείται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστού ως RRF. Ποτέ στο παρελθόν, τόνισε ο κ. Καραβίας, η Ελλάδα δεν είχε στη διάθεσή της τέτοιο ύψος ευρωπαϊκών πόρων για να στηρίξουν την ανάπτυξη, με τρόπο ώστε να είναι εφικτή και ρεαλιστική η προσδοκία για πραγματική μεταμόρφωση της οικονομίας, ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα.

Ως αποτέλεσμα, η πρόκληση για την οικονομία μας δεν είναι πλέον η εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά η εκκίνηση αρκετών επενδυτικών πλάνων ικανών να απορροφήσουν τους διαθέσιμους πόρους. Κατεξοχήν αυτό ισχύει για τα δάνεια του RRF, τα οποία θα μοχλευθούν με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και με δανεισμό, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα μηχανισμό ελέγχου που θα εποπτεύει το κράτος, χωρίς να παρεμβάλλεται άμεσα, άρα με ταχύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι τράπεζες στο σχεδιασμό αυτό έχουν κεντρικό ρόλο και η Eurobank είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους πελάτες της σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα