“Καύσιμα” από τον τουρισμό στην προσπάθεια για δημοσιονομικό χώρο και φοροελαφρύνσεις

“Καύσιμα” από τον τουρισμό στην προσπάθεια για δημοσιονομικό χώρο και φοροελαφρύνσεις
Τουρίστες με μάσκες στη Μύκονο EUROKINISSI

Ώθηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλουτίσει την ατζέντα των φοροελαφρύνσεων για το 2022 φαίνεται να δίνει ο τουρισμός.

«Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε το δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα περισσότερους φόρους από αυτούς που δημόσια έχουμε τοποθετηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν λίγες μέρες και αποτυπώνοντας το κλίμα που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο.

Μια από τις κύριες αιτίες της συγκρατημένης αυτής αισιοδοξίας είναι η καλή πορεία του τουρισμού, που καθώς αποτελεί έναν κλάδο με πολλαπλασιαστικά οφέλη, μπορεί να δώσει ώθηση τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην προσπάθεια για βελτίωση των εσόδων.

Τα έσοδα τον Ιούλιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο, τα έσοδα που συνδέονται με την κατανάλωση, όπως ο ΦΠΑ, είχαν υπεραπόδοση σε σχέση με το στόχο. Και αυτό βέβαια. παρά μια γενική εικόνα υστέρησης που υπήρξε, για το συγκεκριμένο μήνα. Αναλυτικά τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.235 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 181 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων, όμως, στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Ιούλιο 2021, ήταν οι κάτωθι:

  • ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 50 εκατ. ευρώ,
  • ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 12 εκατ. ευρώ,
  • Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 22 εκατ. ευρώ,
  • Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 13 εκατ. ευρώ,
  • Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 80 εκατ. ευρώ,
  • Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 23 εκατ. ευρώ.

Υπέρβαση στόχου των 9 δισεκ. στον τουρισμό

Στο φόντο αυτό υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο μια αισιοδοξία, που βασίζεται και στα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έγιναν τον Αύγουστο, ότι είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για το 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή για 9 δισεκ. ευρώ. Μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετική την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, που στο πρώτο 6μηνο, με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας είναι στο 88%. Με δεδομένη την καλύτερη του αναμενομένου εικόνα του Ιουλίου και του Αυγούστου σε σχέση με τις αφίξεις τα στελέχη αυτά δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι τελικά οι εισπράξεις θα είναι για φέτος περισσότερες των 9 δισεκ. ευρώ, δίνοντας έτσι περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις όποιες ελαφρύνσεις.

Το εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1 δισεκ. 108 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 88,0%.

Αναλυτικά με βάση την ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 51,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1.108 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 153,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 769 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 24,1% στα 325 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 599 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 153,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 153,9% και διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 299,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 275 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 486,3% και διαμορφώθηκαν στα 105 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 28,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 29,4% και διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 72,7% και διαμορφώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε μάλιστα πριν λίγες μέρες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε εκπομπή του τ/σ Mega «μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου. Τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. επισκέπτες, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019. Μάλιστα, τον Ιούλιο για πρώτη φορά η χώρα μας ξεπέρασε την ίδια τη Γαλλία ως αγαπημένος προορισμός για τους Γάλλους. Δηλαδή οι Γάλλοι ταξίδεψαν περισσότερο προς την Ελλάδα από ό,τι στην ίδια τη χώρα τους. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ξεπερνούν τους 450.000 οι Γάλλοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα από την αρχή που ανοίξαμε τον τουρισμό μας. Και, δεδομένων των συνθηκών, είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Ο υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε ως θετικά και ελπιδοφόρα τα δεδομένα από την τουριστική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν τη σταδιακή άνοδο και επιβεβαιώνουν την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Αυτό είναι ευχάριστο και ελπίζουμε όλοι μας, τηρώντας τα μέτρα, να κρατήσουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτή τη σεζόν και μέσα στον Σεπτέμβρη -γιατί όχι και ακόμη παραπέρα».

Επιμήκυνση, πανδημία και εμβολιασμοί

Αποφασιστικό ρόλο πάντως στην πορεία του τουρισμού και βέβαια των κρίσιμων εσόδων για την ενίσχυση του κρατικού ταμείου θα έχει το εάν οι επόμενοι μήνες «γράψουν» κι αυτοί καλές επιδόσεις, κάτι που συνδέεται κυρίως με την πορεία της πανδημίας τόσο εδώ όσο και σε μεγάλες αγορές για την Ελλάδα.

Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και βέβαια σε συνδυασμό με την πορεία του Ιούλιου – Αυγούστου δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και για την επίδραση στο ΑΕΠ του τουρισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλυσή της, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι κατανάλωση και τουρισμός ανακάμπτουν δυναμικά επιβεβαιώνοντας το αισιόδοξο σενάριο για το ΑΕΠ (+5,7% για το 2021), ενώ η διατήρηση της έντονα ανοδικής τάσης στο υπόλοιπο του έτους θα εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς

Οι προβλέψεις της ΕΤΕ

Όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο της ΕΤΕ για τον Αύγουστο, που δημοσιεύτηκε χτες, «οι νέες εκτιμήσεις αποτυπώνουν ισχυρότερη, από την αρχικά εκτιμώμενη, ανοδική δυναμική του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε βασιστεί σε διαθέσιμη πληροφόρηση έως τις αρχές του Ιουνίου του 2021.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί με ρυθμό άνω του 13% ετησίως (0,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση) από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10% ετησίως, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019 – συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής.»

Όπως σημειώνει η ΕΤΕ, «μετά από μια υποτονική έναρξη της τουριστικής περιόδου το Μάιο του 2021, η δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Ιούνιο και ανέβασε εντυπωσιακά ταχύτητα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, συμβαδίζοντας πλέον με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει η ΕΤΕ το Μάρτιο (για ετήσια αύξηση των εισπράξεων άνω του 80% ώστε να πλησιάσουν το 50% του 2019). Προσεγγίζοντας τις αφίξεις από το σκέλος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, που υπερβαίνουν τα 2/3 των συνολικών αφίξεων τουριστών στη χώρα, διαπιστώνεται συνεχής βελτίωση των επιδόσεων με αποκορύφωμα τον Αύγουστο. Πράγματι, η προγραμματισμένη δυναμικότητα διεθνών πτήσεων της την Ελλάδα υπερέβη τον Αύγουστο τα επίπεδα του Αυγούστου του 2019 – και τα οποία φαίνεται ότι υλοποιήθηκαν με πολύ υψηλό βαθμό πληρότητας – ενώ τα στοιχεία καταδεικνύουν διατήρηση της δυναμικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου και το Σεπτέμβριο. Νωρίτερα, η απόκλιση της πραγματικής αεροπορικής κίνησης από της επιδόσεις του 2019 είχε εμφανίσει επιταχυνόμενη βελτίωση, περιορίζοντας την υστέρηση σε σχεδόν 30,0% τον Ιούλιο από 74,0% τον Ιούνιο και 88,0% τον Μάιο (87,5% το 5μηνο του 2021).

Τα ανωτέρω στοιχεία για την αεροπορική κίνηση μεταφράζονται σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δ/νσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ σε σύγκλιση των τουριστικών αφίξεων του Αυγούστου του 2021 σε άνω του 80% του Αυγούστου του 2019 από 65% τον Ιούλιο (έναντι του Ιουλίου του 2019). Η τρέχουσα δυναμική υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα για διπλασιασμό των τουριστικών εισπράξεων και αφίξεων σε ετήσια βάση και υπέρβαση του 50% των εισπράξεων του 2019 στο σύνολο του έτους. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει επιβεβαίωση των τάσεων που απορρέουν από τον υφιστάμενο προγραμματισμό πτήσεων (με διατήρηση υψηλής πληρότητας) για το Σεπτέμβριο και, εν μέρει, τον Οκτώβριο, μέσω αποτελεσματικού ελέγχου της πανδημίας και επιτάχυνσης των εμβολιασμών.»

Υπενθυμίζεται ότι ο πήχης του 209 σε σχέση με τις αφίξεις έχει ως εξής: Τον Αύγουστο του 2019 στα κυριότερα αεροδρόμια (με βάση τα Στατιστικά Δελτία του ΣΕΤΕ) είχαμε 3.835.581 εκ αφίξεις ενώ στον οδικό τουρισμό καταγράφηκαν 2.488.071 αφίξεις. Επίσης τον Ιούλιο του 2019 είχαμε το ρεκόρ των 3.881.988 αφίξεων στα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια πάντα με βάση τα Στατιστικά Δελτία του ΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα