ΚΕΠΕ: “Πυρά” στις τράπεζες για “bankflation”

Διαβάζεται σε 2'
Τράπεζες
Τράπεζες iStock

Σκληρή κριτική ασκεί το ΚΕΠΕ στις τράπεζες κάνοντας λόγο για “bankflation”, δηλαδή τον πληθωρισμό της «τραπεζικής απληστίας».

To επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται κοντά στο 5,5% για νέα δάνεια και καταθέσεις και περίπου στο 6% για υφιστάµενα δάνεια και καταθέσεις, σημειώνει σε ανάλυσή του το Κέντρο Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο κάνει λόγο για «πρωτοφανή» διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου των ελληνικών τραπεζών που «ξεπερνά κατά πολύ τη µέση τιµή της Ευρωζώνης από τη στιγµή που η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων».

«Το καθαρό εισόδηµα από τόκους, που ενισχύεται από τις κολοσσιαίες αυξήσεις του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στη χώρα µας, συµβάλλει καθοριστικά στην υπέρµετρη συσσώρευση κερδών και τροφοδοτεί τον πληθωρισµό τραπεζικής απληστίας», διαπιστώνει το ΚΕΠΕ. Επίσης, συνιστά στις τράπεζες, αντί να προχωρήσουν στη διανοµή «γαλαντόµων» µερισµάτων, να αξιοποιήσουν τα κέρδη των 7,5 δισ. τη διετία 2022-2023 για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των κεφαλαίων τους.

Στο μεταξύ, μερίσματα ύψους 846 εκατ. ευρώ αναμένεται να διανείμουν στους μετόχους τους οι 4 συστημικές τράπεζες στο βαθμό που ο SSM θα εγκρίνει τελικώς τα σχέδιά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο βήμα για αρκετές από αυτές ένα γενναίο buy back με το οποίο θα ανταμείψουν τους μετόχους.

Να σημειωθεί ότι  οι CEO  των συστημικών τραπεζών  βρίσκονται έως σήμερα 14 Μαρτίου στο Λονδίνο με στόχο να  συμμετέχουν στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό road show της χρονιάς, αυτό  του διεθνούς οίκου της Morgan Stanley. Οι επαφές γίνονται στο φόντων των θετικών αποτελεσμάτων που κατέγραψαν  ενώ προβλέψεις καταγράφουν τάση για μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα φέτος και μέχρι μία μονάδα του χρόνου στοιχείο το οποίο πάντως, όπως αναφέρεται, για μια σειρά από λόγους δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα