Κυβέρνηση για Σόιμπλε: Μην προσπαθεί να φορτώσει αλλού τις δικές του ευθύνες

Κυβέρνηση για Σόιμπλε: Μην προσπαθεί να φορτώσει αλλού τις δικές του ευθύνες

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται για τη σκληρότητα του ελληνικού προγράμματος, εξαπολύοντας επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση. Τι του απάντησε η κυβέρνηση

Δήλωση βόμβα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας. “Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει, να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους”, είπε, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία.

Η απάντηση ήταν άμεση με την Ελληνική κυβέρνηση να σημειώνει με νόημα: “Οι ευθύνες του κ.Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους”, απάντησε η κυβέρνηση’.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε έμμεση απάντηση στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για τη σκληρότητα του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας “μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος”, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη, η Ελλάδα να σταθεί άμεσα στα πόδια της.

Ακόμη, είπε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που είναι στην ουσία η πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέδριο για την Ευρώπη.

«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ίσως είναι εντάξει», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης αυξάνεται.

«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαίως υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα. «Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά τα προβλήματα στις δυνατότητες σχεδιασμού, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο», δήλωσε ο Σόιμπλε.

(Φωτογραφία: AP Images/Geert Vanden Wijngaert)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version