Κλίμα δημιουργούν οι δανειστές για κατάργηση εφάπαξ και περικοπές στις κύριες συντάξεις

Daily life, Athens on November 25 2015 /  ,   25  2015.
Daily life, Athens on November 25 2015 / , 25 2015. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Σενάρια περικοπών σε κύριες συντάξεις και κατάργησης του εφάπαξ, επαναφέρουν στο προσκήνιο, διαρροές που έγιναν από την πλευρά των δανειστών της χώρας, ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν για το Ασφαλιστικό

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, να βρίσκει θετική ανταπόκριση στις βασικές συνιστώσες της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, όπως ο ίδιος διατείνεται από το Βερολίνο όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο, η πλευρά των θεσμών, φαίνεται ότι ανοίγει σοβαρά θέματα, που δείχνουν ότι υπάρχουν διαφωνίες όχι μόνο στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και σε υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα του νομοσχεδίου.

Οι θεσμοί σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, ισχυρίζονται ότι η μεταφορά βαρών στους συνταξιούχους που θα προκύψουν στο εξής, με μείωση των συντάξεών τους, είναι άδικη και συνεπώς, πρέπει να πληρώσουν ανάλογο... τίμημα και οι εν ενεργεία συνταξιούχοι.

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών, αρχίζουν να δημιουργούν το έδαφος για να απαιτήσουν ξανά περικοπές στις σημερινές, κύριες συντάξεις. Επίσης, διαμορφώνεται «κλίμα» και για το εφάπαξ βοήθημα που χαρακτηρίζεται ως μια «μια παρωχημένη παροχή», που στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, αποτελεί πολυτέλεια.

Ταυτόχρονα, από τα προτεινόμενα μέτρα, οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» έως 500 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρούν ότι δεν καλύπτεται η προϋπόθεση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος. Συνεπώς, η συγκεκριμένη διαφορά αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, όσο και αν ο κ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές, που θα τις διατηρήσει έως το τέλος».

Η πλευρά των εκπροσώπων των θεσμών, αναμένεται να εστιάσει την κριτική της και στο σκέλος της επιβολής πλαφόν για τη χορήγηση συντάξεων,  που η ελληνική πλευρά οριοθετεί στα επίπεδα των 2.300 ευρώ, εάν πρόκειται για ατομική σύνταξη και σε εκείνα των 3.072 ευρώ, εάν πρόκειται για διαδοχικές συντάξεις. Οι δανειστές της χώρας φαίνεται ότι επιθυμούν το συγκεκριμένο πλαφόν, ειδικά εάν πρόκειται για περιπτώσεις δύο ή και περισσότερων κύριων συντάξεων, να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Ενοποιημένα πληροφοριακά συστήματα για όλο το Ασφαλιστικό

Capital controls: Νέα όρια εμβασμάτων και συναλλαγών για επιχειρήσεις

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network