Κομισιόν: Βλέπει 10% ύφεση – Πράσινο φως για τα κέρδη ομολόγων ύψους 748 εκ ευρώ

Κομισιόν: Βλέπει 10% ύφεση – Πράσινο φως για τα κέρδη ομολόγων ύψους 748 εκ ευρώ
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες με σημαίες της ΕΕ Shutterstock

Η έκθεση της Κομισιόν για την 6η αξιολόγηση προβλέπει ύφεση 10% για την Ελλάδα και ανάβει το πράσινο φως για τα κέρδη ομολόγων ύψους 748 εκ ευρώ.

Το πράσινο φως για την καταβολή των 748 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων ανάβει η έκθεση της για την 6η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες από την κρίση του κορονοϊού, η Ελλάδα πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να προωθήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τονίζει ως γενικό συμπέρασμα για στην Έκθεσή της η Commission και για το λόγο αυτό τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που βρίσκονται υπό αίρεση όπως η άρση του επιτοκίου πέναλτυ για την προαγορά χρέους του 2012 και τα κέρδη των ομολόγων που φτάνουν σε αυτή τη δόση τα 748.

Παραδέχεται πάντως ότι η υγειονομική κρίση από τον κορονοϊό θα έχει σημαντική επίπτωση στην ελληνική οικονομία η οποία αναμένεται να έχει φέτος ύφεση 10% του ΑΕΠ ποσοστό όμως που, όπως παραδέχεται η έκθεση, τελεί σε καθεστώς σημαντικής αβεβαιότητας καθώς η κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Βαρύς ο λογαριασμός του κορονοϊού

Η Επιτροπή επισημαίνει πως ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης «άλλαξε ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη» αλλά «η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα».

Επισημαίνει πως οι αρχές «έχουν αναπροσαρμόσει τις πολιτικές προτεραιότητές τους με υπεύθυνο τρόπο, κινητοποιώντας αμέσως ένα μεγάλο πακέτο στήριξης του εισοδήματος και της ρευστότητας, ενώ παραμένουν δεσμευμένοι να διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μόλις υποχωρήσουν οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία».

Επισημαίνεται πάντως πως μία σειρά από μεταρρυθμίσεις επηρεάστηκαν σοβαρά λόγω της πανδημίας. Συνολικά, εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021, αλλά «οι προβλέψεις υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας». 

Η εκτίμηση βασίζεται σε σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τα μέσα Μαΐου, κάτι που προβλέπεται πως θα περιορίζει τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Επισημαίνεται πως οι κλάδοι του τουρισμού και της ναυτιλίας που είναι «πολύ σημαντικοί για την οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα». 

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2020 και η οικονομική κρίση μπορεί επίσης να αντιστρέψει τη πρόσφατη μείωση στο ποσοστό φτώχειας. Επίσης «οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η πτωτική πίεση στους μισθούς θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό». 

Γίνεται, επίσης, λόγος και για καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με μεγαλύτερης διάρκειας ταξιδιωτικούς περιορισμούς έως και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Επισημαίνεται επίσης πως τα «μέτρα πολιτικής αναμένεται να μειώσουν το βάθος της ύφεσης και να στηρίξουν μια σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021». 

Οι ασάφειες σχετίζονται με «τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού, την πορεία της πανδημίας καθώς και τις επιπτώσεις της κρίσης στην παραγωγή, στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα