Κορονοϊός: Άνοιγμα πρώτα με τα μικρά μαγαζιά – Πώς θα ψωνίζουμε με click away

Κορονοϊός: Άνοιγμα πρώτα με τα μικρά μαγαζιά – Πώς θα ψωνίζουμε με click away
Στιγμιότυπo από την Ερμού Eurokinissi

Πώς αναμένεταi να γίνει η άρση του lockdown για τα μαγαζιά λιανικής και για την εστίαση. Το σύστημα click away έρχεται στις ζωές μας.

Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων, από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα, είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως “την προηγούμενη φορά, χαλαρώσαμε γρήγορα γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε. Αντίθετα, τώρα, ο ιός είναι πολύ πιο ισχυρός”. “Για οποιονδήποτε λόγο βγαίνουμε έξω, θα φοράμε τη μάσκα και έχουμε το αντισηπτικό στην τσέπη”, συμπλήρωσε ενώ είπε πως οδικός χάρτης θα είναι οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων.

Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα συζητήσουμε σε επόμενη φάση και ότι το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως “η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση”,  επισημαίνοντας πως οι γιατροί ισχυρίζονται ότι στην ιχνηλάτηση που έχουν κάνει, διαπίστωσαν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην διάδοση του κορονοϊού.

Ξεκαθάρισε άλλωστε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού, αφού “δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί σε ένα τέτοιο συμπέρασμα”.

Βάσει σεναρίων, εκτιμάται πως στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα εποχιακών ειδών (στολίδια) και παιχνιδιών και στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – λιανεμπόριο, με αυστηρά μέτρα που θα ανακοινωθούν.

Για την εστίαση θα έχουμε άνοιγμα, με πιθανή ημερομηνία την 21η Δεκεμβρίου, με πολύ αυστηρά μέτρα, με λειτουργία καταστημάτων μόνο με καθήμενους και μάλλον με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ κλαμπ και κέντρα διασκέδασης.

Click away

Παράλληλα, για το “click away” μίλησε στο MEGA ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως είπε, το Click away είναι μια διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Γίνεται με ηλεκτρονική παραγγελία, η οποία παραλαμβάνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος. Έτσι, αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Έτσι, όταν πλέον ανοίξουν τα φυσικά καταστήματα, θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις κάποιος να μπορεί να πληρώσει ηλεκτρονικά και να παραλάβει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, το click away ετέθη στο τραπέζι σαν εναλλακτική όταν τα εμπορικά καταστήματα ανοίξουν.

“Θέλουμε να υπάρξει μια μετάβαση σε μια ομαλότητα με ίσους όρους για όλη την αγορά”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναπτύχθηκαν αντίστοιχα εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μίλησε επίσης για την Back Friday, για την οποία είπε πως υπάρχει μια κινητικότητα τις τελευταίες μέρες και συνέστησε στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους προμηθευτές, καθώς το ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυσικό κατάστημα.

Τέλος, είπε πως ετοιμάζεται ένα barcode διαφάνειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που όσοι προμηθευτές το έχουν αποκτούν πιστοποίηση υγειούς επιχείρησης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version