Κορονοϊός-Ευρωζώνη: Μεγάλη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

Κορονοϊός-Ευρωζώνη: Μεγάλη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
Σύσκεψη της Ευρωζώνης AP

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις αποδοσείς των κρατικών ομολόγων μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, λόγω κορονοϊού.

Μεγάλη μείωση σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έκτακτα μέτρα στήριξης για να καθησυχάσει τις πανικόβλητες, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, αγορές.

Η Ιταλία, το κόστος δανεισμού της οποίας είχε αυξηθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες, καθοδήγησε την πτώση των αποδόσεων. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της έκαναν βουτιά μεγαλύτερη από 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) στο 0,41% και αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1996.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν έως και 90 μονάδες βάσης στο 1,40%, ενώ η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκαν κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης από τα χθεσινά επίπεδα σε περίπου 169 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, ενώ αυτές των γερμανικών 10ετών τίτλων αναφοράς υποχώρησαν 12 μονάδες βάσης στο -0,35%. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέες αγορές ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, σε μία έκτακτη συνεδρίασή της χθες το βράδυ, επιχειρώντας να σταματήσει τη χρηματοπιστωτική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Με τις νέες αγορές, το σύνολο των προγραμματισμένων για φέτος αγορών από την ΕΚΤ θα φθάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ, ενώ μόνο οι νέες αγορές αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα