Κορονοϊός: Η Ιταλία σχεδιάζει κρατικοποίηση της Alitalia

Κορονοϊός: Η Ιταλία σχεδιάζει κρατικοποίηση της Alitalia
Αεροσκάφος της Alitalia στη Σόφια AP Photo/Darko Vojinovic

Το σχέδιο για την ιταλική εταιρία αερομεταφορών εντάσσεται στα έκτακτα οικονομικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης εν μέσω μιας νέας παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός

Η ‘χιλιοταλαιπωρημένη’ για πολλά χρόνια Alitatalia είναι πολύ πιθανό πια να περάσει ξανά υπό τη διαχείριση, οικονομική και όχι μόνο, του ιταλικού κράτους: να μετατραπεί εκ νέου στον εθνικό αερομεταφορέα. Πρόκειται για μέρος του έκτακτου λόγω του κορονοϊού πλάνου που εκπονεί το οικονομικό επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης Κόντε, εθνικοποιώντας τη ζημιογόνα εταιρία, η οποία πρωτο-πέταξε το 1947 και έκτοτε έχει αλλάξει πολλά χέρια, χωρίς όμως να γλιτώσει από μαύρες τρύπες στα ταμεία και πολλαπές χρεοκοπίες.

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο “προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ή η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή“, ανέφερε η ανακοίνωση που μοιράστηκε στον Τύπο.

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση διατίθεται να στηρίξει με όλη της την επιρροή μεγάλες εταιρίες που πλήττονται από την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η εθνικοποίηση ορισμένων, εάν χρειαστεί, όπως εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Μακρόν. “Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρίες“, υπογράμμισε ο Μπρουνό Λεμέρ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. “Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση“, ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε.

Πώς αλλάζουν, σε 1-2 εβδομάδες, οι καιροί…

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα