Κορονοϊός: Ρευστότητα σε επιχειρήσεις και 200 εκατ. ευρώ για στήριξη του συστήματος υγείας

Κορονοϊός: Ρευστότητα σε επιχειρήσεις και 200 εκατ. ευρώ για στήριξη του συστήματος υγείας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Αναλυτικά τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Ρευστότητα με την μορφή κεφαλαίων κίνησης, αυξημένες κρατικές ενισχύσεις, κάλυψη των ενσήμων εργαζομένων επιχειρήσεων και 200 εκατ. χρηματοδότηση στο σύστημα υγείας προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής αγοράς την Πέμπτη για την κατάσταση με τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα μετά τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και εν όψει και τους κρίσιμου Eurogroup την Δευτέρα το υπουργείο οικονομικών πέραν των γνωστών μέτρων για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προαναγγέλλει ότι:

1. Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, αύξηση του κανόνα de minimis των κοινοτικών ενισχύσεων από τις 200.000 στις 500.000 ευρώ, πιστωτικές γραμμές αλλά και εγγυήσεις από την ΕΤΕπ. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτης και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

2. Δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.

3. Στις επιχειρήσεις που διακόπηκε η λειτουργίας τους παρέχονται μέτρα στήριξης στα περιλαμβάνεται η οικονομική ενίσχυση, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση. Με άλλα λόγια προαναγγέλλεται και η κάλυψη ενσήμων που θα χαθούν λόγω της κρίσης.

4. Επιταχύνεται η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

5. Νομοθετείται η επέκταση των μέτρων ανακούφισης για τις επιχειρήσεις να επεκτείνεται πέρα από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές αν καταγράφεται από το ειδικό παρατηρητήριο που έχει συσταθεί στο ΓΛΚ μεγάλη μείωση του Τζίρου τους

6. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί – σε μεγαλύτερη έκταση – τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως και ήδη έχει ενισχυθεί με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού. Στην ίδια κατεύθυνση ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ

7. Το Τραπεζικό σύστημα θα υποστηρίζει σε σταθερή βάση ην δραστηριότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης. Στην κατεύθυνση αυτή Οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους. Το ΥΠΟΙΚ καλεί επίσης τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα