Κορονοϊός: Συνάντηση Σταϊκούρα – Τραπεζιτών για τη λήψη μέτρων

Κορονοϊός: Συνάντηση Σταϊκούρα – Τραπεζιτών για τη λήψη μέτρων
O Υπουργός Οικονoμικών Χρήστος Σταικούρας Eurokinissi

Συγκεκριμένο πλάνο λήψης μέτρων έναντι του κορονοϊού θα συζητήσουν Σταϊκούρας και Τραπεζίτες, αναμένοντας παράλληλα τις αποφάσεις από ΕΚΤ και Eurogroup.

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλάνο λήψης μέτρων έναντι του κορονοϊού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30, με τον Υπουργό να αναμένεται να ενημερωθεί σε περίπτωση που προκύψουν ανάγκες τηλεργασίας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα εν αναμονή τόσο των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ για την θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και του προγραμματισμένου για την Δευτέρα Eurogroup με τον ίδιο στόχο.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειάς τους (business continuity plans) και ποιες δράσεις μπορούν να αναλάβουν για να προετοιμασθούν και να ελαχιστοποιήσουν πιθανές δυσμενείς συνέπειες από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σε επιστολή της προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ ζητεί από τις τράπεζες να λάβουν επαρκή μέτρα για τον έλεγχο της μόλυνσης στους εργασιακούς χώρους και να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμες για μεγάλης κλίμακας εργασία του προσωπικού τους από απόσταση, αν χρειασθεί.

Περαιτέρω ενίσχυση του web banking

Ήδη πάντως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στις πρώτες κινήσεις για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενισχύοντας τις συναλλαγές εξ αποστάσεως, παροτρύνοντας τους πελάτες τους να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω εναλλακτικών δικτύων όπως το internet banking ή το mobile banking που επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων των καθημερινών συναλλαγών από τον υπολογιστή ή το κινητό, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο επίσκεψης στο κατάστημα. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα 4 εκατ. ενεργοί χρήστες εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων, πελάτες δηλαδή που πραγματοποιούν τουλάχιστον μία ενχρήματη συναλλαγή μηνιαίως.

Μάλιστα οι τράπεζες διευρύνουν τις δυνατότητες συναλλαγών μέσω των εναλλακτικών δικτύων δίνοντας ακόμη και δυνατότητα αίτησης δανείου ή έκδοσης πιστωτικής κάρτας μέσω Internet, ενώ σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης από εξειδικευμένους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη μέσω βιντεοκλήσης.

Κομβικό πάντως σημείο θα αποτελέσει το τέλος του μήνα καθώς η πληρωμή των συντάξεων θα συνωστίσει στα τραπεζικά καταστήματα συνταξιούχους και ηλικιωμένους, για τους οποίους συνιστάται πλέον η κατ΄ οίκον απομόνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα