Κρυπτονομίσματα: Στα “σκαριά” πλαίσιο για φορολόγηση 15% της υπεραξίας

Κρυπτονομίσματα: Στα “σκαριά” πλαίσιο για φορολόγηση 15% της υπεραξίας
Κρυπτονομίσματα Getty Images

Σε τροχιά φαίνεται να βρίσκεται πλάνο από την ΑΑΔΕ ώστε με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία να μπει πλαίσιο, καθώς σήμερα τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα δεν φορολογούνται.

Να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα στη φορολόγηση κερδών από τις κινήσεις αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων επιχειρεί η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα, ώστε αφενός να περιορίσει φαινόμενα διακίνησης και ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος κι αφετέρου να “αξιοποιήσει” για έσοδα, μια νέα επενδυτική δραστηριότητα, έστω κι αν αυτή το τελευταίο διάστημα “διάγει” δύσκολες μέρες.

Μάλιστα η όλη προσπάθεια γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή, με παροχή τεχνογνωσίας από την αμερικανική φορολογική υπηρεσία IRS, που έχει ήδη σχετική τεχνογνωσία, για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι και η Κομισιόν σχεδιάζει δέσμη μέτρων αλλά και ρύθμιση της νέας αυτησ αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που αποτελούν για πολλούς «διέξοδο» για την αποφυγή φορολογίας.

Όπως αναφέρθηκε στην ελληνική φορολογική νομοθεσία δεν υπάρχει συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς για την υπεραξία πώλησης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, με βάση την αναπτυσσόμενη τεκμηρίωση τα εισοδήματα από τη διακίνηση κρυπτονομισμάτων γεννούν υπεραξία κεφαλαίου και άρα θα πρέπει. Α φορολογούνται με συντελεστή 15%. Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες και καλά τεκμηριωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα φορολογεί τα κρυπτονομίσματα και θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ σχεδιάζει να φέρει πλαίσιο για ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς θεωρείται ότι σε πολλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα η ΕΕ σχεδιάζει να φέρει πλαίσιο για ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς θεωρείται ότι σε πολλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ετήσια έκθεση της Chainanalysis, κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα