Κρίσιμο Eurogroup χωρίς απόφαση για την Ελλάδα

Κρίσιμο Eurogroup χωρίς απόφαση για την Ελλάδα
Γενική άποψη από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** Eurokinissi

Eurogroup στις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την χώρα μας. Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Χωρίς την οριστική συμφωνία στις αποσκευές του ταξιδεύει σήμερα στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδος)

Αν και σε μεγάλο βαθμό έχει κλείσει το πακέτο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και βέβαια πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε προσερχόμενος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, “δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις” για τη χώρα μας σήμερα.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει πάει σ’ αυτή έχοντας ψηφισμένο το πακέτο των μέτρων, προκειμένου αφενός να δείξει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς και αφετέρου να ασκήσει με τον τρόπο αυτό πίεση στους Ευρωπαίους, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η δόση θα εκταμιευτεί προς τα τέλη Νοεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί έκτακτο Eurogroup.

Διαφωνία 800 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, τα μέτρα που δεν έχουν κλείσει έχουν περιοριστεί σε κάτω από 800 εκατ. ευρώ και εφόσον δεν υπάρξουν νέες αξιώσεις της τρόικας, τότε είναι πιθανό, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, “οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

Υπογραφές για ESM

Παράλληλα, οι δεκαεπτά υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα υπογράψουν σήμερα την πράξη έγκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας νέα δυναμική στις προοπτικές για λύση των προβλημάτων των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης.

Οι χώρες αυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, χωρίς επιβάρυνση του χρέους, από τον Ευρωμηχανισμό στήριξης, ο οποίος σε πρώτη φάση θα διαθέτει 200 δισ. ευρώ από τα συνολικά 500 δισ. που έχουν εγκριθεί.

Προϋπόθεση παραμένει βέβαια η σύσταση, στις αρχές του 2013, του μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Ενημερωτικού χαρακτήρα χωρίς αποφάσεις θα είναι και οι συζητήσεις στο Eurogroup για την Ισπανία και την Κύπρο, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Μαδρίτη και τη Λευκωσία σχετικά με το ενδεχόμενο να αποφασιστούν προγράμματα διάσωσης για τις δύο αυτές χώρες.

Θα εξετάσουμε εάν η Ελλάδα τηρεί τους όρους στο Eurogroup, λέει η Φέκτερ

“Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις τράπεζες στην Ισπανία και να εξετάσουμε κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τους όρους, πιθανόν να έχουμε αίτημα προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό, ενώ  και η Σλοβενία έχει δυσκολίες”.

Αυτό δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, από το Λουξεμβούργο, αναφερόμενη στα θέματα που θα απασχολήσουν την σημερινή συνάντηση του Eurogroup.

Ανακοίνωσε ακόμη πως σήμερα πρόκειται να ληφθεί στο Λουξεμβούργο η απόφαση για τον τερματισμό, τον ερχόμενο Ιούλιο, της λειτουργίας του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης και η μεταφορά στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) του ποσού των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, “ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψή της, με τον ΕΜΣ η Ευρώπη έχει βρει ένα μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να χειριστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο απαιτείται να γίνουν πολλά ακόμη και τα κράτη να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους, πάντως ήδη παρατηρείται σχετική πρόοδος.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version