Κρίστοφερ Γουίλι: Η Cambridge Analytica έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Brexit

Η εταιρεία Cambridge Analytica εδρεύει στο Λονδίνο
Η εταιρεία Cambridge Analytica εδρεύει στο Λονδίνο AP

Ο πρώην διευθυντής έρευνας της Cambridge Analytica και whistleblower υποστήριξε ότι η εταιρεία καθόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit

Η εταιρεία Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, έπαιξε «κρίσιμης σημασίας ρόλο» στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, δηλώνει ο whistleblower Κρίστοφερ Γουίλι, σε συνέντευξη του δημοσιεύεται σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Οι Βρετανοί θα είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit το 2016 χωρίς την Cambridge Analytica; «Οχι, έπαιξε κρίσιμο ρόλο, είμαι βέβαιος», δήλωσε ο πρώην διευθυντής έρευνας της Cambridge Analytica, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Libération, η οποία πήρε τη συνέντευξη Κυριακή από τον Κρίστοφερ Γουίλι μαζί με τις εφημερίδες Le Monde, Die Welt, El Pais et La Repubblica.

Το διευθυντικό στέλεχος της Cambridge Analytica δηλώνει ότι η Aggregate IQ (AIQ), μία καναδική εταιρεία που συνδέεται με την Cambridge Analytica, συνεργάσθηκε για να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το "Leave.EU", να παρακάμψει το πλαφόν των δαπανών και θεωρεί ότι χωρίς την AggregateIQ «το στρατόπεδο του Leave δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που κρίθηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων».

Το πρώην στέλεχος της Cambridge Analytica θεωρεί επίσης ότι «το Facebook πρέπει να αναπλαισιωθεί, όχι να σβηστεί», σύμφωνα με την Le Monde και απορρίπτει τις εκκλήσεις για την εγκατάλειψη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. «Εχει γίνει αδύνατο να ζήσουμε χωρίς τις πλατφόρμες, αλλά πρέπει να γίνει αναπλαισίωση».

Ο Κρίστοφερ Γουίλι περιγράφει επίσης τις ιδιαίτερες συνθήκες της πρόσληψής του το 2013 από την SCL, την μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε. Εξηγεί ότι εκ των υστέρων ανακάλυψε ότι ο προκάτοχός του βρέθηκε «νεκρός υπό ανεξήγητες συνθήκες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Ναϊρόμπι, όπου εργαζόταν για τον Ουχούρου Κενυάτα», τον πρόεδρο της Κένυας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Monde.

Ο Γουίλι επαναλαμβάνει επίσης την εμπλοκή του Στιβ Μπάνον, του πρώην στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart, δηλώνοντας ότι ερχόταν στο Λονδίνο «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα» και ότι η έλευσή του συνέβαλε στο να πιεσθεί να εγκαταλείψει τη θέση του, σύμφωνα με τη Libération.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Facebook, Σκάνδαλα, Μεγάλη Βρετανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λονδίνο: Ύποπτο δέμα εντοπίστηκε κοντά στα κεντρικά της Cambridge Analytica

Σκάνδαλο Facebook: Πολύ αργά για μια απλή συγγνώμη από τον Ζάκερμπεργκ

SHARE:

24Media Network