Μπήκαν σε λογαριασμούς συνταξιούχων χρήματα από τις περικοπές

Μπήκαν σε λογαριασμούς συνταξιούχων χρήματα από τις περικοπές
Συνταξιούχοι Eurokinissi

Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα από τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ δύο συνταξιούχων. Τα χρήματα μπήκαν ήδη στους λογαριασμούς τους. Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα.

Ανατρέπουν τα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων οι δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, όπως και η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση για το θέμα.

Σημειώνεται ότι στους δύο συνταξιούχους που δικαιώθηκαν έχουν ήδη πιστωθεί τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Αν και δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, αυτή τη φορά υπάρχουν δύο σημαντικά νέα δεδομένα:

α)το πόσο όχι απλά επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε ήδη από τον ΕΦΚΑ, αφού τα χρήματα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. 

β) Η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συνεδρίασε κατόπιν της νέας εξέλιξης, αποφασίζοντας να μην ασκήσει έφεση, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και για τις περικοπές που ακολούθησαν από το 2016 και μετά, οι όποιες θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.

Τι απαντά το υπ. Εργασίας

“Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωση τονίζει οτι “Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012. Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων”.

“Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση”, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, με την ανακοίνωσή του να καταλήγει ότι “Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους”.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα