Με άδειες τσέπες αλλά γεμάτα κρατικά ταμεία: Στα 950 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Ουρές σε εφορία της Αθήνας καθώς την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή φόρων και εισφορών. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ουρές σε εφορία της Αθήνας καθώς την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή φόρων και εισφορών. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Πρωτογενές πλεόνασμα 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών για το 2013

Στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2013, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση από τον αναθεωρημένο στόχο των 812 εκατομμυρίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Τα στοιχεία για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να επικυρωθούν από την Eurostat τον Απρίλιο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ήδη από την Τρίτη ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, αμέσως μετά την επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat, τον Απρίλιο, να προχωρήσει σε αποφάσεις για την κατανομή και διανομή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης κα της τρόικας κατά την επικείμενη άφιξή τους στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network