Με ορίζοντα διετίας ο νόμος για τα "κόκκινα δάνεια"

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
(EUROKINISSI.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. (EUROKINISSI.ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Μπαράζ συναντήσεων ενόψει τρόικας. "Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων", το μήνυμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ποιες επιχειρήσεις αφορά η ρύθμιση

Η νομοθεσία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα διετίας, όπως σχολίασε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με την τρόικα.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης σχολιάζεται ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα, η οποία αποδέχεται το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει την πρώτη συνάντηση, αυτού του κύκλου, με την τρόικα, το πρωί της Τετάρτης.

Σήμερα αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι για τις μεγάλες, η ρύθμιση θα προβλέπει εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρέους.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και μάλιστα, όπως είπαν σήμερα, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20- 22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και όπως σχολιάζουν παράγοντες από το υπουργείο Ανάπτυξης «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

SHARE:

24Media Network