Γερμανία: Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Εικόνα από εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Γερμανία
Εικόνα από εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Γερμανία AP

Η γερμανική οικονομία αγκομαχά, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται και η ανησυχία στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη μεγαλώνει.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε απρόσμενα τον Οκτώβριο, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομικής της ανάπτυξης καθώς ο πυλώνας της μεταποίησης υφίσταται πλήγμα από τις διαμάχες στο παγκόσμιο εμπόριο και τα προβλήματα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% σε μηνιαία βάση έναντι εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών μειώθηκε κατά 4,4% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από πέντε μήνες. 

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει επιβράδυνση καθώς οι εξαγωγικού προσανατολισμού μεταποιητικές της επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εν μέσω εντάσεων στο εμπόριο, σημαντικών δυσκολιών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και αβεβαιοτήτων για την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Τώρα ξεκινά και πάλι η ανησυχία για την αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο", δήλωσε ο οικονομολόγος Γενς- Όλιβερ Νίκλας της Landesbank Baden-Wuerttemberg. Η γερμανική βιομηχανία αναμένει τώρα η παραγωγή τους επόμενους μήνες να μειωθεί με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo με δείγμα 2.300 επιχειρήσεις.

Στη 10η συνεχή χρονιά ανάπτυξής της, η γερμανική οικονομία βασίζεται στην ισχυρή κατανάλωση καθώς οι εξαγωγές αποδυναμώνονται, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου να συρρικνωθεί κατά 0,2%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE: