Μετά την κρίση οι μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Μετά την κρίση οι μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Στο μέλλον παραπέμπεται η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Τι δήλωσε για κατώτερο μισθό και πρώτη κατοικία.

Υπό εξέταση μεν αλλά μετά την κρίση βρίσκεται το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τις μεταφορές και άλλους κλάδους που έχει πλήξει σοβαρά η υγειονομική κρίση.

Αυτό τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας γενναίας μείωσης στο ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδουτης εστίασης έχουν ήδη υποστηριχθεί με όσα μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση (επίδομα 800 ευρώ αναστολές υποχρεώσεων επιστρεπτέα προκαταβολή) και θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

Προανήγγειλε μάλιστα για τη Δευτέρα μια τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των κλάδων της αγοράς μεταξύ των οποίων και η εστίαση ώστε να συζητηθούν διεξοδικότερα τα θέματα που έχουν ανακύψει από την υγειονομική κρίση. Κατά την τηλεδιάσκεψη θα γίνει επανεξέταση του πακέτου παρεμβάσεων τον Ιούνιο, ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας και τις εξελίξεις.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η στήριξη και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Ξακαθάρισε όμως ότι τα προγράμματα από την Ευρώπη προχωρούν αργά.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ από την Ευρώπη, καλύπτουμε τα μέτρα στήριξης με τις δικές μας δυνάμεις” είπε ο υπουργός οικονομικών για να προσθέσει ότι ροή κονδυλίων από την ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

Ανέφερε ειδικότερα πως το πρόγραμμα SURE ια τη στήριξη της ευέλικτης απασχόλησης από το οποίο η Ελλάδα αναμένει πόρους 1,5 δισ. ευρώ ακόμα δεν έχει καν αποφασιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup της 8ης Μαΐου.

Κατώτερος μισθός

Εξηγώντας την αναβολή της εξέτασης από την ειδικής επιτροπή του υπουργείου εργασίας τους θέματος του κατώτερου μισθού για το 2021 όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, είπε ότι το σώμα που έχει συσταθεί πρέπει να προχωρήσει στην εργασία υπό πιο κανονικές συνθήκες, γι’ αυτό και προβλέφθηκε η παράταση, με στόχο την αξιολόγηση και ενσωμάτωση των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

Η επιτροπή με βάση τον νόμο, που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας

Τέλος επεσήμανε την παρέμβαση που πραγματοποιείται στον χώρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας όπου ως πρόγραμμα γέφυρα το κράτος επιδοτεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% τις δόσεις κόκκινων αλλά και για πρώτη φορά ενήμερων στεγαστικών δανείων μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την τρίμηνη παράταση που δίνεται για το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας το χαρακτήρισε ως τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες που επιθυμούν ακόμη να ενταχθούν. Παρατήρησε πάντως ότι ένα καθεστώς το οποίο δημιουργήθηκε να λειτουργήσει 6 μήνες λειτούργησε τελικά 10 μήνες και έχει να παρουσίασει μόνο 3195 αιτήσεις από μια θεωρητική περίμετρο κάλυψης 90.000 δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα