Μέχρι και 50% η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις

Μέχρι και 50% η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις
Το υπουργείο οικονομικών Eurokinissi

Μέσα στην εβδομάδα ΠΝΠ για τις μειώσεις φόρων - Τη Δευτέρα θα γίνει η καταβολή του πρώτου επιδόματος των 800 ευρώ για 45 ημέρες, σε 7000 εργαζόμενους.

Την μείωση της προκαταβολής φόρου ακόμη και στο 50% προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών αν και τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία Ιουλίου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια καθαρή εικόνα για την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την μείωση της προκαταβολής. “Θα θέλαμε η προκαταβολή να είναι μηδενική και αυτό να είναι μόνιμο αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα” είπε ο υπουργός οικονομικών για να συνεχίσει λέγοντας ότι παρόλα αυτά η μείωση θα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να φτάσει και το 50%.

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών που υποχρεώθηκαν σε έκπτωση 40% στα ενοίκια των ακινήτων που νοικιάζουν σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και φοιτητές, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της απώλειας εισοδήματος από ακίνητα.

Αυτό θα γίνει με το συμψηφισμό της μείωσης αυτής από το δημόσιο με τις φορολογικές υποχρεώσεις τον ιδιοκτητών που θα προκύψουν την φετινή χρονιά. “Υπήρχε η σκέψη ο συμψηφισμός να γίνει κανονικά με τις δηλώσεις τους 2021 οπότε και θα φορολογηθούν κανονικά τα φετινά εισοδήματα αλλά τελικά προκρίθηκε η στήριξη των ιδιοκτητών να γίνει από φέτος” είπε ο κ. Σταϊκούρας και διευκρίνισε ότι η έκπτωση του 40% θα πρέπει να αποδεικνύεται. Για το λόγο αυτό δημιουργείται και μια νέα πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για να γίνουν και οι σχετικές δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες.

Τόσο η στήριξη των ιδιοκτητών όσο και οι μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό θα ενταχθούν σε ΠΝΠ που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή. Παράλληλα με αυτά τα μέτρα θύμισε ότι υπάρχει πρόνοια για συνέχιση της στήριξη εργαζομένων με το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και τον Ιούνιο για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει. Τόνισε μάλιστα πως την Δευτέρα θα γίνει η καταβολή του πρώτου επιδόματος των 800 ευρώ για 45 ημέρες, σε 7000 εργαζόμενων.

Επίσης θύμισε ότι υπάρχει πρόβλεψη και για την επέκταση του μέτρου του μειωμένου κατά 40%, ενοικίου.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου της Κυβέρνησης για την μείωση φόρων ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε και σήμερα ότι θα συνεχιστεί κατά την τέταρτη φάση μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορνοϊόύ δηλαδή από το Οκτώβριο και μετά. Τόνισε δεν ότι η προτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα με την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα