Μήνυμα από ΔΝΤ: Ανέφικτοι οι στόχοι του προγράμματος του 2012

Μήνυμα από ΔΝΤ: Ανέφικτοι οι στόχοι του προγράμματος του 2012

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ απευθύνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τι ζητά για να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία. Ποιους όρους θέτει

Υπό τον τίτλο "Μία αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές", ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ γράφει σε άρθρο του στο blog iMFdirect ότι οποιαδήποτε μείωση, τώρα ή αργότερα, του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα θα απαιτήσει, πιθανότατα, κούρεμα του χρέους.

"Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας μακράς επιμήκυνσης της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια", διευκρινίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, μπορεί να συνοψισθεί στην απλή ερώτηση: Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και πόση πρέπει να γίνει από τους επίσημους πιστωτές της;

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θεωρεί ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κατέστησαν ανέφικτους τους στόχους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2012 ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν μαζί με το συμπεφωνημένο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που όφειλε να εφαρμόσει η Αθήνα με στόχο την αύξηση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και την διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η προσφορά που έγινε στην ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα εκινείτο στις γραμμές της μείωσης των στόχων αυτών, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Όμως για να είναι μία συμφωνία αποτελεσματική και αξιόπιστη, απαιτείται η εκπλήρωση δύο όρων: από την πλευρά της Αθήνας, προσφορά πραγματικά αξιόπιστων μέτρων ως προς τους μειωμένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, και αντίστοιχα, από την πλευρά των πιστωτών, συμφωνία για επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ώστε αυτό να διατηρηθεί σε επίπεδα βιωσιμότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network