Μοναδικό “ανάχωμα” στην ακρίβεια τα αποθέματα και ο καιρός – SOS για μέτρα

Μοναδικό “ανάχωμα” στην ακρίβεια τα αποθέματα και ο καιρός – SOS για μέτρα
Πολίτης με μάσκα στο Σύνταγμα Eurokinissi

Σε βασικά προϊόντα οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για την πορεία των τιμών. Αιτία το ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εξαντληθούν και τα όποια αποθέματα υπάρχουν και έχουν αγοραστεί με χαμηλές τιμές.

Ναρκοθετεί την προσπάθεια επανάκαμψης της οικονομίας το κύμα ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και συνολικά σε σειρά άλλων προϊόντων. Αυτό τόνισαν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στην κοινή επιστολή που έστειλαν χτες προς τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe, πριν από τη χτεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Ουσιαστικά οι δυο κορυφαίοι υπουργοί αναδεικνύουν σε αντίθεση με καθησυχαστικές δηλώσεις που έκαναν μέχρι και πρόσφατα περί προσωρινότητας του φαινομένου των αυξημένων τιμών στην ενέργεια, τον κίνδυνο η κρίση αυτή, να πάρει μονιμότερα χαρακτηριστικά και να απειλήσει την οικονομική πορεία, στην περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Νάρκη στην ανάκαμψη

«Στην πραγματικότητα, αποτελεί όχι μόνο μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειές μας για ομαλή οικονομική ανάκαμψη στη μετά Covid-19 εποχή, αλλά και ένα σήμα συναγερμού ότι ο δρόμος προς μια οικονομία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα θα υποστεί απροσδόκητους κλυδωνισμούς στην αγορά, παρεμποδίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε οτιδήποτε μπορεί να υπονομεύσει τη δημόσια στήριξη ή εμπιστοσύνη όσον αφορά τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα» τονίζουν οι δυο υπουργοί και συμπληρώνουν:

«Επιπλέον, οι τρέχουσες, ασυνήθιστα υψηλές, τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν περιστασιακό συμβάν, λόγω εφάπαξ παραγόντων. Τα πρώτα στάδια της μετάβασης προς την ουδετερότητα του άνθρακα εξαρτώνται από τον εφοδιασμό και τις τιμές του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο διαδραματίζει καίριο ρόλο έως ότου κυριαρχήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες πηγές χωρίς άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές και οι αγορές πρέπει να χρησιμοποιήσουν μέσα αντιστάθμισης έναντι ακραίων ανοδικής τιμής φυσικού αερίου, καθώς το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι απαραίτητο και ο κύριος ρυθμιστής των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο έως το 2030. Κατά την περίοδο αυτή, οι ανησυχίες για την οικονομική προσιτότητα ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και να αποσταθεροποιήσουν τη μετάβαση προς την επίτευξη του στόχου για το κλίμα μέχρι το 2030.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να πιστεύουμε ότι τέτοιες κρίσεις θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια και, ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει νέα εργαλεία με στόχο τη μείωση της έκθεσης στις διακυμάνσεις της αγοράς φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συσταθεί πριν από το 2025» τονίζουν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Σκρέκας.

Ανατιμήσεις στην ενέργεια

Στο μεταξύ διεθνείς οίκοι παραπέμπουν σε περαιτέρω εκτόξευση τιμών. Χτες η Credit Suisse προέβλεψε ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια/βαρέλι ενώ και το φυσικό αέριο θα συνεχίσει την ανιούσα.

Ήδη το brent έχει ξεπεράσει το όριο των 80 δολαρίων / βαρέλι και βέβαια οι οδηγοί στην αντλία αντιμετωπίζουν τιμές αμόλυβδης που ξεκινούν κοντά στο 1,70 και ξεπερνούν τα 2 ευρώ σε νησιωτικές περιοχές.

Επίσης όπως αναφέρει η Credit Suisse το φυσικό αέριο έχει ανακτήσει το 38,2% της πτώσης, που είχε καταγράψει από την κρίση του 2008 και έχει βρίσκεται στα επίπεδα κοντά στα 6 δολ/mmbtu. Όπως τονίζει ο οίκος υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να φτάσει η τιμή 8,60 δολ.

Να σημειωθεί ότι και στο LNG με το οποίο η χώρα καλύπτει σχεδόν το 30-40% των αναγκών της έχει εκτοξευτεί με τιμές που από τα 2 δολ/MMBtu τον Μάιο του 2020 στην λεκάνη του Ατλαντικού, έφθασαν τα 31,07δολ/MMBtu τον Σεπτέμβριο στην αγορά της Ασίας. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ, όπου δραστηριοποιείται μια εταιρία με «Ελληνικό DΝΑ» η Energean υπάρχουν κλειδωμένες ταρίφες για τις εξορύξεις που γίνονται εκεί από την εν λόγω εταιρία, λίγο πάνω από τα 4 δολ/MMBtu, δείγμα της σημασίας που έχει η ύπαρξη εθνικών πόρων ενέργειας.

Τιμές “φωτιά” στη θέρμανση

Οι περαιτέρω προβλέψεις μάλιστα είναι δυσοίωνες καθώς όλοι παραπέμπουν σε περαιτέρω αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διεθνείς αγορές το φυσικό αέριο η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου αερίου έχει εκτοξευτεί στα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου στα 93,9 ευρώ/MWh. Ήδη βέβαια στη λιανική η τιμή του φυσικού αερίου στη λιανική αγορά τον Οκτώβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ/KWh όταν τον Οκτώβριο του 2020 ήταν στα 0,045/ ευρώ KWh.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα έχει τιμή αυξημένη έως και 40% σε σχέση με πέρυσι. Η εκτίμηση είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η τιμή θα κυμανθεί κοντά στο 1,05 με 1,10 ευρώ/λίτρο, ενώ στο 1,15-1,20 ευρώ/λίτρο θα είναι η τιμή στην περιφέρεια. Στα νησιά αναμένονται τιμές πάνω από 1,20 ευρώ/λίτρο.

Βασικά προϊόντα

Την ίδια ώρα σε βασικά προϊόντα οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για την πορεία των τιμών. Αιτία το ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εξαντληθούν και τα όποια αποθέματα υπάρχουν και έχουν αγοραστεί με χαμηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως ανέφερε χτες η διοίκηση της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, καταγράφονται «πολύ αυξητικές τάσεις σε σχέση με την αγορά της πρώτης ύλης».

Όπως πάντως σημείωσε η διοίκηση της εταιρίας δεν η ίδια δεν έχει περάσει σε ανατιμήσεις, ούτε έχει στείλει νέους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ. «Σε διάφορους κλάδους έχουμε αυξήσεις τιμών στο ράφι. Δεν έχει γίνει, όμως, στη δική μας κατηγορία» ανέφερε η διοίκηση της εταιρίας και προσέθεσε; «Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να το δούμε υπεύθυνα. ‘Έχουν δημιουργηθεί πολύ αυξητικές τάσεις σε σχέση με την αγορά της πρώτης ύλης. Μείωση κατά 40% επέφερε στην παραγωγή η κλιματική κρίση. Στις μεταφορές έχουμε επίσης μια ιδιαίτερη αύξηση. Οι τιμές είναι ίδιες οι πιέσεις είναι μεγάλες, αλλά είναι θέμα μιας ευρύτερης αλυσίδας. Πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα απέναντι στον καταναλωτή. Αυτό όμως δεν ξέρουμε για πόσο θα ισχύσει. Π.χ. Στη φετινή εσοδεία η ψιλή φακή έχει ανατιμηθεί κατά 80% σε σχέση με το 2020 και το 2019. Και όντας η πρώτη ύλη το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος» τόνισαν τα στελέχη της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ που σημείωσαν με έμφαση : «Έχουμε απορροφήσει τους κραδασμούς αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Έχουμε αποθεματοποιήσει και τα φτάνουν τα αποθέματα μέχρι το τέλος του χρόνου.»

Η κυβέρνηση

Πάντως προς ώρας η κυβέρνηση πέρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με την «προίκα» των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων προτάσσει και την αύξηση των εισοδημάτων που έχει επιφέρει η πολιτική της, όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Όπως τόνισε χτες κατά την παρουσίαση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομινκών Χρήστος Σταϊκούρας από τις μειώσεις φόρων κτλ προκύπτει συνολικό όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό: 305 έως 533 ευρώ ενώ το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας κινήθηκε πτωτικά το 2020.

Ωστόσο ήδη η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων έως και 30%, αλλά και… αύξηση της προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και στα 4.000 ευρώ, πέρα από μια περαιτέρω «ένεση ρευστότητας» στον κουμπαρά για το επίδομα που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ .

Στόχος των κινήσεων αυτών είναι η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης όπου σήμερα ανέρχονται σε περίπου 700.000. Έτσι μετά τις αλλαγές αυτές τα νέα εισοδηματικά όρια για τους άγαμους από τα 12.000 ευρώ θα φτάσουν στις 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους από τις 20.000 ευρώ ως και τις 26.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα αυξηθούν από τις 22.000 έως και τις 28.000 ευρώ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πως η μέση τιμή του πετρελαίου από τα 43,4 δολάρια το βαρέλι πέρυσι θα κυμανθεί μεταξύ 68,3 και 68,7 δολάρια φέτος και του χρόνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα