Μπαρόζο: "Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν"

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεξιά, συνομιλεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέβη στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. (AP Photo/Yves Logghe)
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεξιά, συνομιλεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέβη στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. (AP Photo/Yves Logghe) EUROKINISSI

Συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Ο πρόεδρος της ΕΕ εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού. "Έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών" είπε χαρακτηριστικά

Συνάντηση με αντικείμενο όλες τις παραμέτρους της κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω του δημοσίου χρέους, είχε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα - κι είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματίσει να περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση, τελικώς συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στο χώρο όπου γίνονται οι δηλώσεις, προκειμένου και να τον ξεπροβοδίσει ο ίδιος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη δήλωσή του παρουσία του κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως και "στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των "27", των "17", αλλά και πέραν της Ευρώπης". Πρόσθεσε ακόμη, πως "κι εντός της Ελλάδας εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση", ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης "να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και με τη βοήθεια της Ένωσης".

Ο Ζοζέ Μπαρόζο, στη γραπτή του δήλωση, εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το τελευταίο έτος "να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα". Τα αποτελέσματα - όπως αναφέρει - "με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε δε ότι "όπως γνωρίζουμε όλοι, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν".

"Έχω απόλυτη επίγνωση - συνεχίζει - των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες, αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί: "εάν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, "η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Όπως κι ο κ. βαν Ρομπάι νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. "Ως εκ τούτου - τόνισε - πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας".

Κι ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε: "Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού και για ολόκληρη την Ευρώπη".

Έκτακτο Eurogroup στις 3 Ιουλίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, αντιπροσωπεία της τρόικας αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο Ζ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάi.

Τη δέσμευση των ελληνικών αρχών, ότι ως το τέλος Ιουνίου θα προωθήσουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου μνημονίου συνεννόησης της Ελλάδας με τους δανειστές της, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Την ανάγκη να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος, τόνισε από το Λουξεμβούργο, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

'Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του Έθνους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση".

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβεβαιώσεις ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ζητεί και το ΔΝΤ πριν αποδεσμεύσει την επόμενη δόση του δανείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network