Μυστήριο με Τόμσεν. Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει

Ο Πολ Τόμσεν στο υπ. Ανάπτυξης για την  τέταρτη διαδοχική συνάντηση για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων  που είχαν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της τρόικα την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ο Πολ Τόμσεν στο υπ. Ανάπτυξης για την τέταρτη διαδοχική συνάντηση για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων που είχαν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της τρόικα την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Δεν επιβεβαιώνεται από το ΔΝΤ, η επιστροφή Τόμσεν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου. Πολλά "αν" για την έξοδ της Ελλάδας στις αγορές

"Αναμένουμε να επιστρέψει ο Πολ Τόμσεν σύντομα στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί", δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και κατά πόσο ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν "αρκετά θέματα", που θα πρέπει να εξετάσει η αποστολή της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το πότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε την τοποθέτηση του κ. Τόμσεν, τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία, αναμφίβολα, όπως είπε, η εμπιστοσύνη θα επεκταθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αν υλοποιηθούν αποφασιστικά οι πολιτικές του προγράμματος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν θα προχωρήσει σε εικασίες για το πότε μπορεί αυτό να συμβεί και λέγοντας συγκεκριμένα: "Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις μπροστά μας".

Στήριξη σίγουρα μέχρι το 2016

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα και αν το ΔΝΤ συμμερίζεται τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ "παραμένει δεσμευμένο" στο ισχύον πρόγραμμα στήριξης (της Ελλάδας) μέχρι την λήξη του, το 2016.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει την επόμενη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, έχοντας λάβει διαβεβαίωση από το Eurogroup πως θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, διατύπωσε την άποψη ότι μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ δεν υπάρχουν διαφορές σε θέματα που αφορούν το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι διαφορές έως τώρα είναι «απλά ζήτημα τάιμινγκ» και «δεν βλέπω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή», όπως είπε.

Κανένα σχόλιο για την έρευνα του ΕΚ

Ο κ. Μάρεϊ δέχτηκε ερώτηση και για την έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το ρόλο και την αποστολή της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Όπως ανέφερε, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρέζα Μογκαντάμ, θα ενημερώσει την εν λόγω Επιτροπή γύρω από τις θέσεις του Ταμείου, μέσα στον Ιανουάριο.

Σε ερώτηση για τις συλλήψεις Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να τις σχολιάσει, επισημαίνοντας ότι έχει ενημερωθεί σχετικά.

Τέλος, σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Μάρεϊ δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει πότε θα μεταβεί ξανά στο νησί η αποστολή του Ταμείου, κάνοντας αναφορά στην τελευταία έκθεση του Ταμείου, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

(ΜΕ πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρόικα
SHARE:

24Media Network