Νέα γενιά μέτρων 3 δισ. – Ποιες δράσεις παίρνουν σειρά μετά το κλείσιμο της Επιστρεπτέας 7

Νέα γενιά μέτρων 3 δισ. – Ποιες δράσεις παίρνουν σειρά μετά το κλείσιμο της Επιστρεπτέας 7
Κλειστή επιχείρηση εστίασης λόγω lockdown Shutterstock

Νέες δράσεις στήριξης δρομολογούνται το επόμενο διάστημα στη θέση κύρια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αναμένεται να φτάσουν τα 3 δισεκ. ευρώ.

Μια νέα γενιά μέτρων έρχεται να αντικαταστήσει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που σήμερα η έβδομή της φάση ολοκληρώνεται με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χορήγησης.

Έτσι πλέον μέτρα όπως η κάλυψη παγίων, το «μπόνους» για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου πάνω από 30%, τα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας για τουρισμό εστίαση, πολιτισμό αθλητισμό, η αποζημίωση ειδικού αλλά και το «κούρεμα» ενοικίων τροχοδρομούνται από το δεύτερο δεκαήμερο

Οι δράσεις αυτές που εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα φτάσουν τα 3 δισεκ. ευρώ αποτελούν κρίσιμο «καύσιμο» για την επανεκκίνησή τους.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το «μπόνους» για όσες εταιρίες και αυτοαπασχολούμενους ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Η εστίαση

Στην Εστίαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να στηριχθούν επιχειρήσεις με κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών κτλ . Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Οι πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου.

Όπως είπε, μάλιστα, το περασμένο Σάββατο στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους» αναφορικά με την δράση στήριξης της εστίασης με κεφάλαια κίνησης. «Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα, θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι προμηθευτές τους, γνωρίζοντας το ποσό που περιμένουν θα μπορούν να κάνουν το “κουμάντο” τους», προσέθεσε ο κ. Τσακίρης.

Οι κλειστοί κλάδοι

Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές για πολλούς μήνες, όπως τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, ο κ. Τσακίρης είπε ότι θα υπάρξει νέα δράση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, προαναγγέλλοντας ανάλογο πρόγραμμα και για τα ξενοδοχεία, με χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, με βάση υπολογισμού τον τζίρο τους το 2019.

Μέσα στο Μάιο όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπ. Οικονομικών θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” που αφορά επιδοτήσεις που ξεκινούν από 1000 ευρώ και φτάνουν τα 4000 ανάλογα την επιχείρηση. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, υπολογίζει ότι οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Τα πάγια

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Μάη και με βάση τα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον τρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης. Μάλιστα με τροπολογία που κατατέθηκε χτες βράδυ παρατείνεται έως 31 Μαΐου η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα 2.

Κινηματογράφος

Επίσης όπως ανακοινώθηκε χτες με συνολικό ποσό των 8.000.000 ευρώ πρόκειται να ενισχυθούν οι κινηματογράφοι και οι διανομείς κινηματογραφικών ταινιών που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στήριξης που λαμβάνονται για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Επικρατείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού €4 ανά θεατή/εισιτήριο και ανά προβολή, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 40 προβολών ανά μήνα, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 ως εξής:

Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας, για τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και ως τη χρονική στιγμή που τους επιτράπηκε ανάλογα με την Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται ο κινηματογράφος και τα μέτρα αναστολής της λειτουργίας που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο 2020.

Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας, για τις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2020.

Επιπλέον, για τους διανομείς κινηματογραφικών ταινιών προβλέπεται η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικής ενίσχυσης που καλύπτει το 40% της διαφοράς της μείωσης του κύκλου εργασιών του έτους 2020 σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Με βάση όσα αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού , η ΚΥΑ θέτει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • Οι κινηματογράφοι που θα λάβουν την ενίσχυση, επιστρέφουν ποσοστό 20%αυτής για τη χορήγηση κοινωνικού εισιτηρίου εντός διαστήματος τριών ετών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους,μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  • Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που είχαν την 6η Νοεμβρίου2020 για ένα μήνα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους

Ενοίκια

Επίσης με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χτες στη Βουλή διατηρούνται και τον Μάιο τα μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών.

Ειδικότερα με τις διατάξεις της τροπολογίας απαλλάσσεται και για τον μήνα Μάιο του 2021 (ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο) από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα