Νέα βοήθεια 15 δισ. ευρώ και επέκταση των δανείων στα 50 χρόνια

European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg
European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg BLOOMBERG

Οι διαρροές για την επιμήκυνση των δανείων διάσωσης οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΕ εξετάζει επιμήκυνση των δανείων διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα σε 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων σε μέρος της βοήθειας που έχει δοθεί έως τώρα κατά 50 μονάδες βάσης.

Το Bloomberg, επικαλείται δύο αξιωματούχους και σύμφωνα με αυτούς, εκτός από τα παραπάνω, το σχέδιο για την Ελλάδα ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει ένα νέο δάνειο ύψους μεταξύ 13 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν έκαναν λόγο για πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ, επέκταση της ωρίμανσης των υφιστάμενων χρεών κατά 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα θα εξεταστεί το Μάιο ή τον Ιούνιο (όταν και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup) και ήδη έχει δοθεί υπό εξέταση στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (EWG).

Η πίεση χρόνου αλλά και οι πιέσεις του ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ότι η χρονική μετάθεση των ANFAS (των ελληνικών ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης) αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο έχει δύο άξονες:

- Αλλαγή όρων του υφιστάμενου δανείου με μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του στα 50 έτη

- Νέο δάνειο το οποίο προσδιορίζεται σε 13-15 δισ. ευρώ με τα οποία θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η εκταμίευση των δόσεων

Όλα θα κριθούν σύμφωνα με το Bloomberg, τον Απρίλιο.

Η Ελλάδα περιμένει από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επιβεβαιώσει ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

"Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, κάτι το οποίο είχαμε κάνει και πιο παλιά προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια ή επιμηκύνοντας την ωρίμανση των δανείων", είχε δηλώσει χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. "Αυτού του είδους τα μέτρα είναι πιθανά αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της".

«Ράλι» στα ελληνικά ομόλογα

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών περίπου καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα με επιμήκυνση στα 50 χρόνια των ομολόγων του επίσημου τομέα και ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου τους κατά 0,5%, πυροδότησε ένα ανοδικό ράλι τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.

Όσον αφορά στα πρώτα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στη δευτερογενή αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η τιμή του 10ετούς ομολόγου ν΄αυξηθεί και η απόδοση του (η οποία πάντα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση) να υποχωρήσει κατά 0,28% στο 8,01%. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε κλείσει χθες στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ στο 8,46%. Μετά τη σημερινή άνοδο το περιθώριο με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα περιορίζεται στο 6,41%.

Πηγή: Bloomberg

SHARE: