Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού: Τρέχει ο διαγωνισμός – σε τροχιά και τα έργα υποδομών και πρασίνου

Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού: Τρέχει ο διαγωνισμός – σε τροχιά και τα έργα υποδομών και πρασίνου
Παναθηναϊκός eurokinissi

Η χρηματοδότηση των 123 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (8 εκατ. ευρώ).

Με γοργά βήματα συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Από την περασμένη εβδομάδα έχει κλειδώσει το σχήμα που θα κατασκευάσει το έργο που αποτελείται από τις ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία με την ανακήρυξη του παραπάνω σχήματος ως προσωρινού αναδόχου. Μεγάλος στόχος παραμένει η υπογραφή της σύμβασης μέσα στο καλοκαίρι. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες με ορόσημο να έχουμε το νέο γήπεδο του τριφυλλιού το 2026. Η κατασκευή του γηπέδου θα γίνει σε χώρο στον Βοτανικό.

Για την πρόσβαση των φιλάθλων στο νέο στάδιο έχει προβλεφθεί ο σταθμός Μετρό της γραμμής 3 “Ελαιώνας”. Για την βέλτιστη σύνδεση του με το νέο γήπεδο πρόκειται να κατασκευαστεί μια υπόγεια διάβαση που θα οδηγεί στην περιοχή που θα βρίσκεται η νέα αυτή αθλητική εγκατάσταση.

Η χρηματοδότηση των 123 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (8 εκατ. ευρώ).

Νέα έργα

Την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων προχωρά και την υλοποίηση δύο ακόμα σημαντικών έργων που εντάσσονται στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Ελαιώνα. Το σύνολο των έργων αυτών ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ, για έργα και απαλλοτριώσεις.

Τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν επιτέλους ένα αξιόπιστο και σύγχρονο δίκτυο δρόμων, πεζοδρομίων, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, πρασίνου κλπ.

Το πρώτο έργο αφορά την δημιουργία υποδομών και δρόμων και έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ με τον αναλογούντα ΦΠΑ. Επιπλέον έχει ενταχθεί και ποσό 7 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις (ανεξάρτητο ποσό από τον διαγωνισμό). Στα προς εκτέλεση έργα περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό.

Το δεύτερο έργο αφορά στο πράσινο και τις διαμορφώσεις χώρων ύψους 37 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Επίσης υπάρχει και ένα κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις ακινήτων. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος του Δήμου είναι να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα δύο αυτά έργα και να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω. Αυτό σημαίνει πως η περιοχή που σήμερα χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη και την ασχήμια θα μεταμορφωθεί σε μια όαση πρασίνου, σύγχρονων υποδομών που θα έχουν ως επίκεντρο το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους είναι πολύ πιο σφιχτό από το έργο του γηπέδου. Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του 2025, περίοδο ολοκλήρωσης των υλοποιούμενων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα