"Νίπτει τας χείρας του" ο Ντράγκι για τις συντάξεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου AP

"Η ΕΚΤ όταν εξέτασε την συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατέληξε στο ότι χρειαζόμασταν ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, να ασχοληθούμε δηλαδή με τη μακροοικονομική πτυχή της οικονομίας" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μόνο για μακρο-οικονομικά θέματα για την Ελλάδα θα έχει πλέον άποψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον των ευρωβουλευτών της ομάδας ECON του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η ΕΚΤ όταν εξέτασε την συμμετοχή της στο πρόγραμμα προσφάτως κατέληξε στο ότι χρειαζόμασταν ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, να ασχοληθούμε δηλαδή με τη μακροοικονομική πτυχή της οικονομίας. Οπότε δεν θα πούμε τίποτα άλλο για συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα για τα οποία και τα τελευταία χρόνια ομολογουμένως εκφράζαμε άποψη», είπε ο Μάριο Ντράγι.

Η ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά αφορούσε στους πολλαπλασιαστές, που πρόσφατα έρευνα συνεργατών της ΕΚΤ έκρινε ότι ήταν λάθος. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε αν η ΕΚΤ θα αποζημιώσει την Ελλάδα για το λάθος αυτό.

«Το έγγραφο που αναφέρατε δεν είναι επίσημη θέση της ΕΚΤ, απορρέει από μια μελέτη και είναι η άποψη των ερευνητών. Η ΕΚΤ θα προβεί σε αξιολόγηση της εμπειρίας εφαρμογής προγραμμάτων της. Η καλύτερη συνεισφορά μας στην Ευρωζώνη ήταν ότι πετύχαμε την σταθερότητα των τιμών. Στο θέμα αυτό λοιπόν θα επανέλθουμε όταν θα έχουμε τη δική μας έκθεση των προγραμμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Από δίπλα, ο πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Ρ. Γκουαλτιέρι, υπενθύμισε ότι το μέτρο αυτό το απαιτούσε το ΔΝΤ και όχι οι Ευρωπαίοι πιστωτές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συντάξεις, ΕΚΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Στο Eurogroup Δεκεμβρίου το θέμα των συντάξεων

Επιμένει το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Όλοι μαζί και το ΔΝΤ μόνο του για τις συντάξεις

SHARE:

24Media Network