Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup: Να καταγράφουν όσα πρόκειται να γίνουν για να προχωρήσουμε σε εκταμίευση

Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup: Να καταγράφουν όσα πρόκειται να γίνουν για να προχωρήσουμε σε εκταμίευση

"Δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση, χωρίς συμφωνία", το μήνυμα των δανειστών κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Την πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους αναγνώρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

“Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, έχουμε πρόοδο σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση με πιο θετικές και αποτελεσματικές συζητήσεις” δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, καλωσορίζοντας την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να λειτουργήσουν πιο γρήγορα για να φτάσουμε στην τελική συμφωνία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος προκειμένου να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή όλων όσων πρόκειται να γίνουν, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, πριν προγραμματισθούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων και να επιτευχθεί η απαραίτητη για την ελληνική πλευρά ρευστότητα.

Τόνισε ότι υπάρξουν πιέσεις ρευστότητας και πρέπει να συμφωνήσουμε πριν τελειώσουν τα χρήματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι “το δημοψήφισμα είναι εθνική πολιτική, δεν είναι δικό μας θέμα, είναι εντολή της ελληνικής κυβέρνησης”.

Μοσκοβισί: Σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία

Από πλευράς του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, συμφώνησε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι σε σχέση με τη τελευταία συνάντηση “έχουμε πρόοδο και νέο πνεύμα, αποτελεσματικές ανταλλαγές και καλύτερης ποιότητας συζητήσεις”.

“Για το ΦΠΑ η Ελλάδα θέλει ανεξάρτητη Αρχή για την είσπραξη και επιτέλους μιλήσαμε με σαφήνεια για τα κόκκινα δάνεια. Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει κόκκινες γραμμές σε αυτά αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας είπε ότι “πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα και μετά να δούμε τα επόμενα βήματα, η βοήθεια θα είναι συστηματική και θα δούμε ποια μορφή θα πάρει”, ενώ πρόσθεσε πως  “η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα είναι ο οδικός μας χάρτης”.

Η πρόοδος αντικατοπτρίζεται στο κοινό ανακοινωθέν. Συμφωνήσαμε να επεκταθεί το πρόγραμμα αλλά δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που μας μένει. Το ποσό του 1,8 δις θα μπορέσει να εκταμιευθεί αν υπάρξει η συμφωνία. Επί της αρχής τα ποσά είναι διαθέσιμα προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αν χρειαστεί.

Ρέγκλινγκ: Εκταμίευση, μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: “Η πρόοδος αντικατοπτρίζεται στη δήλωση. Συμφωνήσαμε να επεκταθεί το πρόγραμμα αλλά δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που μας μένει. Το ποσό του 1,8 δις θα μπορέσει να εκταμιευθεί αν υπάρξει η συμφωνία. Επί της αρχής τα ποσά είναι διαθέσιμα προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αν χρειαστεί.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα