Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup δε θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική βούληση για την συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup δε θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική βούληση για την συμφωνία
New President-elect of the Eurogroup and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem addresses the media after an Eurogroup finance ministers meeting at the EU Council in Brussels on Monday, Jan. 21, 2013. ©GTRESONLINE

Τι δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ενδεχόμενο συμφωνίας, για Plan B και για το ελληνικό δημοψήφισμα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε την πιθανότητα plan B για την Ελλάδα και επισήμανε πως σήμερα δε διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

“Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα. Το Eurogroup δε θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική βούληση για την συμφωνία”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα, σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πρόσθεσε, πως αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν.

“Είμαστε εδώ απόψε για να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή δεν το γνωρίζω ακόμα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ αναφορικά με τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για μια κοινή δήλωση που θα κάνει την ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ELA, o κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν είναι το Eurogroup αυτό που θα υπαγορεύσει τους κανόνες.

Εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος για μια συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα.

“Το πρόγραμμα τελειώνει στα μέσα Ιουνίου. Όσο οι συζητήσεις συνεχίζονται, έχουμε λιγότερο χρόνο για εφαρμογή (μεταρρυθμίσεων)”, σημείωσε και κατέληξε ως εξής:

“Σίγουρα τα σημάδια είναι πιο θετικά από ό,τι ήταν, είμαστε έτοιμοι για πολιτικές αποφάσεις -με τη σύγκληση νέου Eurogroup- αμέσως μόλις η διαδικασία (της διαπραγμάτευσης) ολοκληρωθεί”.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες δηλώσεις του έγιναν στα Ολλανδικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα