Ντομπρόβσκις: "Μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα"

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις EUROKINISSI

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποχρέωση της συνεχούς τήρηση των συμφωνηθέντων

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα αφού δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την συνάντησή του με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Είπε συγκεκριμένα ότι μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο καθεστώς επιτήρησης του Ευρωπαϊκού εξαμήνου όπως όλες οι χώρες που ολοκλήρωσαν αντίστοιχα προγράμματα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

ADVERTISING

Ωστόσο στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποχρέωση της συνεχούς τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τόνισε παράλληλα ότι με την σταδιακή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα μπορούσε να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για κάθε είδους ελαφρύνσεις. Το είδος όμως και ο χρόνος που θα εφαρμόζονται τέτοιες ελαφρύνσεις θα συζητείται με τους εταίρους της Ελλάδας.

Τούτο διότι η αξιοποίηση του χώρου σε γενικές γραμμές αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, ωστόσο οι υποχρεώσεις της στο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» θα έχουν επιπτώσεις και ως προς την αξιοποίησή του. Και επανέλαβε πως η τήρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ σημαντική και έως το 2022 θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ μετά σταδιακά θα μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση για την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικές μελέτες κόστους ωφέλειας θα αποφασιστεί τελικά η κατανομή των δαπανών (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες). Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εάν θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, απάντησε ότι «επί αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί».

Ο κ. Ντομπρόβσκις προανήγγειλε μιας μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους ώστε να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ειδικά για το χρέος, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες από τα ευρωπαϊκά όργανα, συνδέοντας την ελάφρυνση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα εκκρεμούν από το τρίτο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχουν νέοι όροι πέραν αυτού» επεσήμανε, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Eurogroup και την «έκθεση συμμόρφωσης» για την δ’ αξιολόγηση. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η βοήθεια από το Eurogroup για να έχει πρόσβαση στις αγορές μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς (μαξιλάρι ασφαλείας, ελάφρυνση χρέους) και «το πώς ακριβώς θα γίνει και με ποιο μείγμα μέτρων, είναι προς απόφαση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος, Κομισιόν
SHARE:

24Media Network