Ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε τους τέσσερις άξονες της ανάπτυξης

Ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε τους τέσσερις άξονες της ανάπτυξης

Αισιοδοξία από τον Γ. Σταθάκη για την ελάφρυνση του χρέους και για την πορεία προς την ανάπτυξη. Δήλωσε πως έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του

Την αισιοδοξία του για την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, και δήλωσε πως έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος γενικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως είπε, «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον». Συνέχισε λέγοντας ότι «το θετικό είναι πως θα συζητηθεί το θέμα του χρέους στο Eurogroup της Τρίτης. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα, διαφαίνεται όμως ότι θα υπάρξει συμφωνία- πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για να δούμε ποια θα είναι η οριστική κατάληξη».

Αναφερόμενος στις οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «άμεσα θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς τους ιδιώτες στους οποίους οφείλει το Δημόσιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 3 δισ. ευρώ.»

Ο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας τους 4 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη, σημείωσε πως η οικονομία άντεξε το 2015, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, και για το 2016 προδιαγράφεται θετική πορεία για την οικονομία.

Ως παράγοντες αισιοδοξίας ανέφερε τον τουρισμό, ο οποίος «έτρεξε» πέρυσι με 7% σε σχέση με το 2014, το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατέγραψε αύξηση 8,5% των αφίξεων, όπως είπε.

Για την πορεία των εξαγωγών εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική βελτίωση εντός του έτους, ενώ αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017, τον TAP ο οποίος ξεκινά άμεσα την δραστηριοποίηση του, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.ά., τα όποια όπως σημείωσε είναι μια δυναμική που μπορεί δώσει ώθηση στην οικονομία.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, είπε πως προφανώς είναι από εκείνα τα υποστηρικτικά εργαλεία για την ανάπτυξη, για τον αναπτυξιακό νόμο ανέφερε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, ενώ εκτός από τις 42 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 5,6 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, σημείωσε πως «υπάρχουν και άλλες προτάσεις εν εξελίξει και εκτιμούμε πως η κινητοποίησή τους θα γίνει έως τα τέλη του 2017 που είναι η πρώτη χρονική περίοδος».

Αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συμβούλιο αναμένεται να ενταχθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου, ενώ για το αναπτυξιακό σχέδιο έχει κλείσει η πρώτη φάση επεξεργασίας από το ΚΕΠΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, είπε ο υπουργός. Σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, ο κ. Σταθάκης είπε πως «αποτελεί σημαντικό θέμα και έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδικοί άξονες είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης

Τη δέσμευση ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδικοί άξονες εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζοντας τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ των επόμενων μηνών.

Ο υφυπουργός είπε: "εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση έργων για να γίνει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ώστε να μην μας ζητηθεί να επιστρέψουμε κονδύλια που έχουμε λάβει από την ΕΕ. Το εγχείρημα προχωράει θετικά και ως προς την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και ως προς τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στις κατασκευαστικές εταιρείες".

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει κινήσεις με τη σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής, με την αρχαιολογία και τους παραχωρησιούχους ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος ενώ τόνισε ότι η διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για σύσταση καρτέλ στις κατασκευαστικές δεν επηρεάζει την εξέλιξη των έργων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αισιοδοξία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθάκης: Έρχεται χαλάρωση των capital controls

Προστασία από funds σε δάνεια πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ

SHARE:

24Media Network