ΟΔΔΗΧ: Δανεισμός ως 9 δισ. το 2020 – Από την Παρασκευή στην ΤτΕ η δόση από τα κέρδη ομολόγων

ΟΔΔΗΧ: Δανεισμός ως 9 δισ. το 2020 – Από την Παρασκευή στην ΤτΕ η δόση από τα κέρδη ομολόγων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημόσιο δανεισμό από 4 έως και 9 δισ. ευρώ προσαρμοσμένο στις αβεβαιότητες του 2020 θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα δημοσιεύσει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ για τον επόμενο χρόνο.

Η αθόρυβη είσπραξη της δόσης των 767 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων από τον ESM την περασμένη Παρασκευή με αμοιβαίο κέρδος, αλλά και το « χαλαρό» πρόγραμμα δανεισμού για το 2020, ενισχύουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι πια λόγος συναγερμού αλλά μάλλον επενδυτική ευκαιρία για τις αγορές.

Ειδικά η δόση των 650 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (τα υπόλοιπα 117 εκ ευρώ είναι κέρδος από το επιτοκιακό πέναλτυ για το δάνειο του 2012 για επαναγορά ομολόγων), ήρθε νωρίτερα μετά από συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με όφελος και των δύο πλευρών. Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά που διαχειρίζεται ο ESM μένοντας σε κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα «χρεώνονταν» με αρνητικά επιτόκια με ζημιά του μηχανισμού, η συμφωνία ήταν η εξής: Αφού οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα είχαν ολοκληρωθεί αποφασίστηκε να συντιμηθεί το κομμάτι που ήθελε μια τυπική έγκριση και από ΔΣ του ESM η οποία έγινε τελικά δια περιφοράς.

Το κέρδος της μεταβίβασης των χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της μόνης κεντρικής τράπεζας του Ευρώ είναι εισηγημένη σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά. Συνεπώς τα αρνητικά επιτόκια που θα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, θα ισοσκελιστούν και με το παραπάνω από το πάντοτε γενναίο μέρισμα της ΤτΕ προς το ελληνικό δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Από την άλλη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γλυτώνει τα αρνητικά επιτόκια και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Σε δεύτερη ανάγνωση, η αλλαγή στάσης του ίδιου του ESM, ο οποίος ανακοίνωνε με μακροσκελείς ανακοινώσεις για την εκταμίευση κάθε ποσού προς την χώρας δείχνει ότι εφεξής οι εκταμιεύσεις ποσών προς την Ελλάδα είναι κάτι που αν μη τι άλλο δεν χρήζει ιδιαίτερης δημοσιότητας αφού θεωρείται κανονικό.

Το δανειακό πρόγραμμα

Το δανειακό πρόγραμμα για το 2020, που αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ μέχρι, λαμβάνει υπόψιν του και το αστάθμητο των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί από 4 έως και 9 δις ευρώ μέσα σε τέσσερις εκδόσεις ομολόγων οι οποίες στόχο θα έχουν να διατηρήσουν την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές όλη την διάρκεια του έτους  (ανάλογα βέβαια και με το κλίμα) και θα έχει στόχο να εξομαλύνει περισσότερο την καμπύλη των αποδόσεων σε μεγαλύτερες διάρκειες τίτλων.

Αν για το 2019 το στοίχημα του ΟΔΔΗΧ είναι να κάνει μια τουλάχιστον επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου το 2020 θα είναι να κάνει μια τουλάχιστον επιτυχημένη έκδοση τίτλου με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι του 2018.

Ως γνωστόν η ρύθμιση του χρέους ισχύει ως το 2032 . Αν εκδοθεί το 2020 ένα 15ετές ομόλογο από την Ελλάδα αυτό θα εξοφληθεί κανονικά το 2035. Συνεπώς, αν όλα πάνε καλά με την έκδοση αλλά και την πορεία του ομολόγου αυτού στην δευτερογενή αγορά τίτλων αυτό θα πιστοποιήσει ότι οι αγορές έχουν πάψει πλέον αν φοβούνται την Ελλάδα και μπορούν να την δανείζουν για όλες τις διάρκειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα