Οι απαιτήσεις των εταίρων για την τριπλή δόση

Οι απαιτήσεις των εταίρων για την τριπλή δόση

Τι ζητούν οι εταίροι για να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να εκταμιευθεί η τριπλή δόση των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ

Συνοδεία σκληρών ανταλλαγμάτων η μεγαλύτερη δόση των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα και αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως οι δανειστές.

Η δόση φέρνει και όρους αυστηρής επιτήρησης, όπως αυτόματους μηχανισμούς περικοπής δαπανών σε περίπτωση αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει σε μία μόλις εβδομάδα σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions), ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

“Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο” δήλωσε την Τρίτη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι πράγματι η εφάπαξ καταβολή ενός ποσού ύψους άνω των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ , που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις.

Τα 31,3 δισεκατομμύρια ευρώ του β’ τριμήνου του 2012, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το γ’ και το δ’ τρίμηνο του έτους.

Οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίας στιγμής σε επίπεδο ΕΕ και ΔΝΤ αφορούν μεταξύ άλλων:

* Την αποδοχή από την ελληνική πλευρά μνημονιακής υποχρέωσης να καταρτίζονται κάθε τρίμηνο συγκεκριμένες λίστες με τα ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα απολύονται.

* Την αποσαφήνιση δια νόμου της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης -και αντιστοίχως αντισταθμιστικών παρεμβάσεων αν η οικονομία πάει καλύτερα.

* Τα χαρακτηριστικά του Ειδικού Λογαριασμού (που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος) στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις του μηχανισμού στήριξης και μέρος από τα φορολογικά έσοδα μόλις η οικονομία περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.

* Το πώς θα εφαρμοστεί η αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα «αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

Για την “αναπλήρωση” της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση θα προχωρεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ εισπραχθούν το 2013 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Σχέδιο ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα