Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών
ISTOCK

Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ του 30% και 40%, και θα αφορά κυρίως κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Το συνολικό κονδύλι θα αντληθεί από το ΕΣΠΑ και θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Στη διαδικασία μορφοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών για την αγορά νέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αντικαθιστώντας τις παλιές και ενεργοβόρες, βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα αναζητούνται πόροι από το ΕΣΠΑ άνω των 40 εκ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νοικοκυριά για την απόκτηση σύγχρονων συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ του 30% και 40%, ενώ το νέο πρόγραμμα συνολικά θα είναι έτοιμο να τρέξει στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει και στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που θα επιχορηγήσει κατά κύριο λόγο: Κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, θα είναι αυτές που θα χρηματοδοτούνται προκειμένου τα νοικοκυριά να προχωρούν σε νέες αγορές και με τις καινούργιες συσκευές να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τη λειτουργία του προγράμματος θα στηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί οι καταναλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής και διεκδίκησης της ενίσχυσης.

Κύρια προϋπόθεση για να ανάβει το «πράσινο» φως της επιχορήγησης θα είναι η ηλικία της υφιστάμενης ηλεκτρικής οικιακής συσκευής. Όσο πιο παλιά και ενεργοβόρα είναι τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα συγκεντρώνει ο καταναλωτής για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, το υπουργείο ΠΕΝ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι προϋποθέσεις να συμπληρωθούν και με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και παλιά συσκευή θα είναι εκείνα που θα προηγούνται έναντι των άλλων στις επιδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό της επιχορήγησης δεν θα εκταμιεύεται στους καταναλωτές. Αυτοί θα προσέρχονται στο κατάστημα με την έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα και θα αγοράζουν τη συσκευή με μειωμένη τιμή. Το ποσό της ενίσχυσης θα το εισπράττουν οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα