Οι πραγματικά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο

Οι πραγματικά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο

Εκεί όπου οι κοινωνίες ευημερούν μαζί με τους αριθμούς και η πρόοδος δεν είναι θέμα ΑΕΠ, αλλά πραγματικής ποιότητας ζωής. Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Του Κώστα Φαρμάκη

Σύμφωνα με το γνωστό παλιό πολιτικό ρητό, οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει το ίδιο και για τους πολίτες.

Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου (SPI) μετράει το κατά πόσον ικανοποιούνται και καλύπτονται βασικές ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες (διατροφή, νερό, προσωπική ασφάλεια, εκπαίδευση, περίθαλψη, περιβάλλον, αειφορία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελεύθερη έκφραση, ανοχή στη διαφορετικότητα κ.ά) και κατατάσσει τις χώρες με βάση αυτό, και όχι με το ΑΕΠ ή άλλους «παραδοσιακούς» δείκτες ανάπτυξης.

Ο SPI είναι δημιούργημα του καθηγητή του Χάρβαρντ Michael E. Porter, του καθηγητή του ΜΙΤ Scott Stern και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Social Progress Imperative.

Σε αυτόν βλέπουμε ότι χώρες με παρόμοιο ΑΕΠ έχουν μεγάλες διαφορές στην κοινωνική πρόοδο. Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα και η Ταϊλάνδη είναι στο Νο 59 και 58 στον κόσμο με βάση το ΑΕΠ, όμως στον SPI η Ταϊλάνδη είναι στο Νο 57 και η Κόστα Ρίκα στο 29, χάρη στη σημαντικά καλύτερη κατάσταση στην προσωπική ασφάλεια, τα δικαιώματα, την ανοχή και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία πλούσιων και ανεπτυγμένων κρατών από την κορυφαία δεκάδα όπως οι ΗΠΑ (16η), η Γερμανία (14η), η Ιταλία (31η) και Ηνωμένο Βασίλειο (11η). Βατερλό για τη Ρωσία που αν και είναι η 10η σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, είναι στο Νο 71 του SPI, κάτω από χώρες όπως Ουκρανία, Μολδαβία, Τυνησία, Αλβανία, Μποτσουάνα και Αρμενία.

Ας δούμε τις καλύτερες στον κόσμο, όπως και τη θέση της Ελλάδας.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ-2Η ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ

Οι πραγματικά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο

 

Η κοινωνικά πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο έχει τη καλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία και τις τηλεπικοινωνίες, είναι δεύτερη στην περιβαλλοντική αειφορία και τρίτη στην υγεία και την ευεξία. Έχει το καθαρότερο πόσιμο νερό στον κόσμο (μαζί με τη Σουηδία), και είναι στο Top 3 της προσωπικής ελευθερίας και των επιλογών. Ωστόσο, είναι Νο 16 στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΣΟΥΗΔΙΑ-7Η ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ

Οι πραγματικά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο

 

Όπως και η Νορβηγία, και αυτή η σκανδιναβική χώρα πρωτεύει σχεδόν σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις κοινωνικές επιδόσεις. Καθαρότερο πόσιμο νερό στον κόσμο, κορυφαία περίθαλψη, προσωπική ασφάλεια, υγεία, ελευθερία επιλογής και ανοχή. Λίγο χαμηλότερα στους τομείς της στέγασης (16η) και των προσωπικών δικαιωμάτων (11η).

ΕΛΒΕΤΙΑ-4Η ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ

Οι πραγματικά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο

Πρώτη στον κόσμο στην προστασία του περιβάλλοντος, υψηλές επιδόσεις στην προσωπική ασφάλεια, τη στέγαση και τις προσωπικές ελευθερίες. Περιέργως έχει πολύ χαμηλό σκορ στη πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση (48 στον κόσμο)

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα

(Πηγή: Fortunegreece.com)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE: