Οι Βρυξέλλες θα περιμένουν την νέα κυβέρνηση παρά τις αμφιβολίες για τα πλεονάσματα

Οι Βρυξέλλες θα περιμένουν την νέα κυβέρνηση παρά τις αμφιβολίες για τα πλεονάσματα
Κομισιόν (φωτογραφία αρχείου) 123rf.com

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τα πρόωρα θετικά μέτρα και τα πλεονάσματα για 2019 -2020, αλλά θα περιμένουν να συζητήσουν με την νέα ελληνική Κυβέρνηση.

Στην γραμμή των «ίσων αποστάσεων» που τηρεί σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Τετάρτη 5 του μήνα την έκθεσή της για την 3η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στην έκθεση θα αναφέρει ότι μετά την εφαρμογή των τελευταίων θετικών μέτρων, υπάρχει ένα κενό 1% του ΑΕΠ στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και περίπου 2% για το 2020, λόγω της μονιμότητας των μέτρων. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές θα ξεκαθαρίζεται ότι βασίζονται στην έως τώρα πορεία της οικονομίας, μη αποκλείοντας όμως – όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια – να αναθεωρηθούν προς τα πάνω κυρίως τα έσοδα με αποτέλεσμα από κενό η ελληνική περιουσία θα εμφανίσει και πάλι υπερπλεόνασμα .

Παρά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα της περικοπής τους 13ου και τους 14ου μισθού στο δημόσιο , στο κείμενο τη έκθεσης θα υπάρχει και η σημείωση για τις υποχρεώσεις που μπορούν α δημιουργήσουν δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα, θα επαναλαμβάνονται και οι καθυστερήσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις . Ωστόσο, δεν θα αναφέρει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, αφού, αφενός, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και για να μην γίνει ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά τυπικά από σήμερα, επηρεάζοντας τις καταστάσεις είτε προς την μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση .

Το EWG

Για τους ίδιους λόγους και το σημερινό Euroworking Group θα συζητήσει μεν η αξιολόγηση της Ελλάδας και τα νέα μέτρα παρουσία και εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις, αφού δεν θα είναι διαθέσιμη η έκθεση της επιτροπής. Πιθανό, πάντως, είναι να συζητηθεί η αναβολή της εξέτασης του αιτήματος της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δις από τα 9,7 δις που χρωστά σήμερα η χώρα στο ΔΝΤ. Αν οι εκλογές δεν είχαν προαναγγελθεί, τότε το θέμα θα συζητούνταν στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου μαζί με την έκθεση της 3ης αξιολόγησης. Αν μέχρι τότε δεν είχαν δοθεί εξηγήσεις για το «κενό» που βλέπει η επιτροπή για το 2019, Γερμανία και Ολλανδία είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπλόκαραν την συζήτηση .

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, κρίθηκε ότι οποιαδήποτε αρνητική κίνηση θα ερμηνεύονταν ως πλήγμα της σημερινής Κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό κρίθηκε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να αναβληθεί.

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος θα είναι παρών σε αυτήν την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να αποφύγει τα πυρά και τις επικρίσεις από τους συναδέλφους του για τις αποκλίσεις που θα αναφέρονται στην έκθεση της επιτροπής σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα