Οικονομία: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για το β’ εξάμηνο του 2021

Οικονομία: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για το β’ εξάμηνο του 2021
Επιχείρηση εστίασης που άνοιξε μετά το lockdown ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Με ταμειακά διαθέσιμα στα 36 δισεκ. και την άνεση που δίνει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το δεύτερο "κύμα" μέτρων για το 2021 προς στήριξη της οικονομίας, στο φόντο και των κινδύνων με τις μεταλλάξεις. Τα μέτρα αναμένεται και πάλι να αυξήσουν το δημοσιονομικό βάρος που ήδη είναι μεγάλο.

Η αναιμική πορεία του τουρισμού αλλά και οι κίνδυνοι των μεταλλάξεων θέτουν και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της συνέχισης της στήριξης κλάδων της οικονομίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι παραμένει η ρήτρα «διαφυγής από το σύμφωνο σταθερότητας» αλλά και το ότι υπάρχει ο «κρατικός» κουμπαράς με 36 δισεκ. σχεδιάζεται ένα δεύτερο κύμα μέτρων. Βέβαια εκκρεμεί ο καθορισμός των ΚΑΔ για τα «κουρέματα» ενοικίων του Ιουνίου αλλά και η στοχευμένη επέκταση του μέτρου για τον Ιούλιο.

Ήδη χτες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι το 2ο εξάμηνο του έτους θα υλοποιηθούν μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, υπέρ των πληττόμενων κλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021-2025 καταφαίνεται ότι την τριετία 2020 – 2022 έχουν διατεθεί περισσότερα από 41 δισ.ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζονται περίπου στα 36 δισ. ευρώ, μετά τις εξόδους του Δημοσίου στις αγορές ομολόγων. Μάλιστα, τα διαθέσιμα έχουν διατηρηθεί στο επίπεδο που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, καθώς τότε στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχαν 36,6 δισ. ευρώ.

Πίεση στο έλλειμμα

Ωστόσο, όπως καταφάνηκε από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο 5μηνο του έτους υπήρξε σημαντική υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς ελλείμματος κατά 1 δισεκ. ευρώ περίπου. Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10.800 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9.769 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 7.494 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8.139 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 7.169 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 4.843 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Όπως γίνεται αντιληπτό με δεδομένες και τις ανάγκες για το δεύτερο εξάμηνο η πίεση στο πρωτογενές έλλειμμα θα συνεχιστεί. Βέβαια υπάρχει η ελπίδα για ανάκαμψη της ζήτησης ώστε να υπάρξει και η ανάλογη τροφοδότηση των εσόδων και για το κρατικό ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι για το Μάιο ο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών ήταν ανεβασμένο κατά 99 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι αρχίζει να κινείται η αγορά. (Οι εισπράξεις Μαΐου του ΦΠΑ αφορούν αγορές που έγιναν τον Απρίλιο).

Τα μέτρα

Με βάση πάντως το Μεσοπρόθεσμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2021 οι κυριότερες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εστιάζονται στις ακόλουθες:

• Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ,

• προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ,

• νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ,

• επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο,

• επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ 2, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,

• ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,

• προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ,

• μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με κόστος 907 εκατ. ευρώ,

• αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 609 εκατ. ευρώ,

• μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 408 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, για το έτος 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 767 εκατ. ευρώ και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις ύψους 276 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.

Επιπλέον των μέτρων αντιμετώπισης της Πανδημίας, από το 2022 και έπειτα προβλέπεται σε μόνιμη βάση διατήρηση της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22% με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, 112 εκατ. ευρώ για το 2023, 125 εκατ. ευρώ για το 2024 και 136 εκατ. ευρώ για το 2025.

Σημειώνεται, αναφέρει το υπ. Οικονομικών, ότι κατόπιν της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι προσωρινής φύσης και δεν παρουσιάζονται εν προκειμένω μέτρα που οδηγούν σε σημαντικές δημοσιονομικές αποκλίσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα