Οικονομία: Τα δυο “αγκάθια” στο αφήγημα του success story

Οικονομία: Τα δυο “αγκάθια” στο αφήγημα του success story
Σούπερ Μάρκετ ISTOCK

Μεγάλος "πονοκέφαλος" είναι ο πληθωρισμός για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που τις επόμενες μέρες αναμένεται να πάρει αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό. Σε μακροπρόθεσμη βάση το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές λειτουργεί ως "καμπανάκι" για την ανταγωνιστικότητα.

Μπορεί η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών να καλλιεργεί ένα αφήγημα απόλυτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, ωστόσο τα προβλήματα και οι εστίες προβληματισμού δε λείπουν. Άλλωστε, με ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 400 δισ. ευρώ, ένα ιδιωτικό χρέος στα 260 δισ., πληθωρισμό σε υψηλά ακόμη επίπεδα που μπορεί να τροφοδοτεί τα “δημοσιονομικά περιθώρια”, αλλά “κουρεύει” εισοδήματα, ειδικά των χαμηλότερων στρωμάτων, αλλά και ανοίγματα στο ισοζύγιο πληρωμών και κυρίως ένα διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα τα περιθώρια εφησυχασμού είναι μικρά.

Ο πληθωρισμός

Αναμφισβήτητα μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο και συνολικά την κυβέρνηση που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό είναι ο πληθωρισμός. Ήδη, όπως φάνηκε και στο “σαρακοστιανό τραπέζι”, που κυμάνθηκε με εξαίρεση κάποια είδη, σε ακριβότερα επίπεδα της τάξης του 10-20%, παραμένει βασική “πληγή”.

Στις 13/3, μάλιστα, ανακοινώνονται τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου, με νέες εκτιμήσεις να είναι ante portas το Μάρτιο. Αυτό προμηνύει και η άνοδος 11%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 12,7%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 7,6%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,6% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Επίσης, άλλο ένα δείγμα της ανοδικής τάσης των τιμών στο “ράφι” δίνει η αύξηση 16,5%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 19,5%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 15,6%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,4% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο γενικός δείκτης του παρουσίασε αύξηση 35,1% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα η Eurostat αναφέρει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3% από 7,2% που εκτιμούσε προηγουμένως η Eurostat. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7,0% τον περασμένο μήνα.

Το εμπορικό έλλειμμα

Άλλος ένας μεγάλος πονοκέφαλος που “ναρκοθετεί” την πορεία της οικονομίας κι έχει να κάνει με δομικές παραγωγικές αδυναμίες είναι το εμπορικό έλλειμμα. Όπως φαίνεται παρά τα 65 δισεκ. που “έπεσαν” τα τελευταία χρόνια στην οικονομία με το “πάγωμα” των δημοσιονομικών κανόνων και τα έκτακτα “πακέτα”, δεν έγινε εφικτή αλλαγή ρότας.

Παράγοντες της αγοράς, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες εστιάζουν στην έντονα ανοδική τάση που καταγράφει η αύξηση των εισαγωγών, που παρά το γεγονός ότι συνδέεται με την παράλληλη αύξηση των εξαγωγών, συνιστά δείγμα ελλιπούς ανταγωνιστικότητας και βέβαια “ξυπνάει” εφιάλτες του προμηνημονιακού παρελθόντος, που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Συγκεκριμένα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 50,7% καταγράφηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας το 2022, μετά τη μείωση κατά 10,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο σύνολο του 2022, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 93.048,3 εκατ. ευρώ έναντι 65.457,3 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 42,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 12.678,7 εκατ. ευρώ ή 25,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 12.406,5 εκατ. ευρώ ή 25,5%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 54.676,4 εκατ. ευρώ έναντι 39.997,0 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 36,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 6.202,9 εκατ. ευρώ ή 21,4%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 6.215,7 εκατ. ευρώ ή 21,6%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 38.371,9 εκατ. ευρώ έναντι 25.460,3 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 50,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 6.475,8 εκατ. ευρώ ή 32,5%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 6.190,8 εκατ. ευρώ ή 31,1%).

Χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση της Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, που με αφορμή τα τελευταία στοιχεία των εξαγωγών σημείωσε ότι “πηγή μόνιμου προβληματισμού αποτελεί η συνεχής αύξηση των εισαγωγών και η περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Πρόκειται για μια εικόνα που μας πληγώνει και είναι ανάγκη να αναστραφεί μέσα από στοχευμένα και συστηματικά μέτρα. Η διαδικασία ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής πρέπει να εντατικοποιηθεί και οι προσπάθειες να γίνουν πιο συστηματικές και μεθοδικές. Σε ένα αβέβαιο και επισφαλές διεθνές περιβάλλον, όπως το σημερινό με τον υψηλό πληθωρισμό, τα ακριβά επιτόκια, την ενεργειακή κρίση αλλά και τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθούν οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, η θωράκιση του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική”.

Να σημειωθεί ότι παρά την “ανάσα” που έδωσε πέρυσι ο τουρισμός που και φέτος αναμένεται να αποτελέσει “ανάχωμα”, ξεπέρασε, με βάση την ΤτΕ, τα 20 δισ. ευρώ το 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, παρουσιάζοντας αυξητική τάση σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών, αλλά και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα