Οικονόμου: Ανοιχτό αφήνει τώρα το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο επικαλούμενος τη σταθερότητα άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές με επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών.

Με τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου να παραμένει ανοιχτή ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις όποιες διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επαναφέροντας μάλιστα το μπόνους των 50 εδρών.

"Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας και μέσα στους κλυδωνισμούς που βλέπουμε να υφίστανται οι κυβερνήσεις σε άλλες ισχυρές χώρες αντιλαμβανόμαστε ακόμη περισσότερο την αξία μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας στιβαρής διακυβέρνησης, μιας αποτελεσματικής και επαγγελματικής διαχείρισης των προβλημάτων", ανέφερε αρχικά.

Επικαλούμενος την ανάγκη για σταθερότητα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τον κόσμο καθαρή εντολή να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε. Όμως υπάρχουν δύο πράγματα: πρώτον η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική και πιο επιτακτική απ' ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς. Εξαιτίας του γεγονότος ότι κλυδωνίζεται ο κόσμος γύρω μας, ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες, ότι απειλείται για πρώτη φορά μεταπολεμικά με φοβερή έλλειψη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας της ενέργειας στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Άρα η σταθερότητα είναι απολύτως επιτακτική.

Υπάρχει και κάτι άλλο: ακούω δεξιά κι αριστερά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τελείωσε ο Μητσοτάκης, καταρρέει η κυβέρνηση, απώλεσε την εμπιστοσύνης της,… Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 9 μονάδες διαφορά τώρα πώς καταρρέει κάποιος αυτό είναι μια άλλης τάξης υπόθεση. Αφού λοιπόν εμείς καταρρέουμε και δεν θα είμαστε πρώτοι, αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας πολύ σταθερής ουσιαστικής διακυβέρνησης, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι; Άρα εδώ ή κοροϊδεύουν τον κόσμο και υποκρίνονται και ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κοινωνία να εμπιστευτεί κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και της διαχείρισης στους ταραγμένους καιρούς που είμαστε ή διαφορετικά προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σύγχυση για να διατηρήσουν την πιθανότητα ακυβερνησίας, αστάθειας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς τίποτα από τα δύο δεν θα γίνει. Οι πολίτες στο τέλος της μέρας θα αποφασίσουν με βάση το πώς πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα στις συνθήκες τις πολύ ιδιαίτερες, τις πολύ δύσκολες που ζούμε στις μέρες μας".

"Στο επίδομα θέρμανσης κάθε χρόνο διατίθενται περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρος"

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του και επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις και πως τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ιδέες πέραν των συνηθισμένων για τη στήριξη των πολιτών.

«Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα τρέχει το Fuel Pass 2, θα δούμε με ποιους τρόπους (…) θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κι εκεί, σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο (…) έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό», είπε ο κ. Οικονόμου.

Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί οικονομική στήριξη των πολιτών.

Εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις

Στο ερώτημα εάν βρίσκεται στο τραπέζι ένα «γερμανικό» σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι τα αρμόδια Υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα δουν ιδέες που ενδεχομένως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού, τηρουμένων των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής αγοράς έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο δυνατόν αποτέλεσμα και εκεί.

Σε ερώτηση για τυχόν σχεδιαζόμενες φθηνές μετακινήσεις στο πρότυπο της Γερμανίας, ο κ. Οικονόμου απάντησε

"Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων που έχει στην καθημερινότητά του ο πολίτης, στο σούπερ μάρκετ στις αγορές του γενικά, είτε αφορά τις μετακινήσεις του, είτε αφορά στη θέρμανσή του ενόψει και του χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνησή μας έχοντας πλήρη ενσυναίσθηση των ζητημάτων, της αγωνίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει, χωρίς να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα την περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

Κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας γυρνάει πίσω ως μέρισμα στην κοινωνία", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κυρίως σε αυτά που έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα και σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ακρίβεια, Γιάννης Οικονόμου, Εκλογικός Νόμος, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network