Μητσοτάκης: “Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας”

Μητσοτάκης: “Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας”
Μέγαρο Μαξίμου

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Οι υποκλοπές στη Βουλή, προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενεργειακή κρίση, υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ για μέτρα, δήλωσε. Υποστήριξε ότι Πούτιν και Ερντογάν θέλουν αστάθεια και άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα

Επιχείρηση αλλαγή ατζέντας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο υπουργικό συμβούλιο και αιχμές για όσους εισηγούνται διάφορα σενάρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των υποκλοπών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι “οι επισυνδέσεις είναι στην ευθύνη της Βουλής και της Δικαιοσύνης, απόλυτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να “υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις”, αλλά διαμήνυσε: “Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι” και πρόσθεσε:

“Συνεπώς, τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες.

Σημείωσε επίσης: “Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς να τα καταργούμε” και πρόσθεσε: “Υπομονή ως τη ΔΕΘ. Εκεί θα παρουσιάσω το σχέδιο μας για τον κρίσιμο χειμώνα, τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και την Ελλάδα του 2030“.

“Η κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος”

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Δεν πρέπει να κρύψουμε από τους πολίτες τη διάσταση της απειλής της ενεργειακής κρίσης”, που υποστήριξε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς όπως ανέφερε “είναι παγκόσμια, ασύμμετρη, έχει άγνωστες παραμέτρους και παράλληλες συνέπειες από την πορεία της εθνικής οικονομίας και το πορτοφόλι των νοικοκυριών, μέχρι την καθημερινή ζωή”.

Δήλωσε μάλιστα ότι “πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν” όπως με την πανδημία, αναφέροντας ότι τα κρατικά μέτρα θα πρέπει να συνδυαστούν με αλλαγές σε ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές και να υπάρξουν προσαρμογές στις προσωπικές συνήθειες.

“Το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία υπευθυνότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόσει το σχέδιο της με στόχο την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά και τη συνολική μείωση κατανάλωησης ενέργειας και την πριμοδότηση της “έξυπνης” κατανάλωσης.

Προανήγγειλε δε εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα, ώστε όλοι να πληροφορηθούν τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι, παράλληλα με τις ειδικές ρήτρες για τη λειτουργία του δημοσίου.

Τα καρφιά για τους “υποβολείς”

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε δε το Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, που μίλησε πρόσφατα για “το τέλος των βεβαιοτήτων”. Υποστήριξε μάλιστα ότι σε “ένα περιβάλλον ασταθές, ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη” και – συνδέοντας την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την πολιτική σταθερότητα και εμμέσως με τη συζήτηση για τις υποκλοπές- εκτίμησε ότι:

“Με τη θέση αυτή συμφωνούν -πιστεύω- όλοι οι Έλληνες και θα ήταν καλό να την αντιληφθούν και όσοι ποντάρουν σε διεθνείς δυσκολίες, για να κατασκευάζουν δήθεν εγχώριες κρίσεις. Μίλησα γι’ αυτό στη Βουλή, δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες. Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι υποβολείς στους οποίους αναφέρθηκε. Σημειωτέον πάντως ότι το Μαξίμου έχει δεχθεί με αφορμή τις υποκλοπές ξανά “παροτρύνσεις” για πρόωρες εκλογές, ενώ έχει ανοίξει ξανά στο εσωτερικό της ΝΔ και η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει και τα δύο ενδεχόμενα, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα “φυγομαχήσει”.

Νωρίτερα άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε (ΣΚΑΙ) ότι: “Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει αυτή την ώρα”, τόνισε ότι η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη σταθερότητας και ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων που δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα και ξεκαθάρισε ότι: “Δεν αλλάζει ούτε ο εκλογικός νόμος, ούτε η στρατηγική μας, ούτε η ημερομηνία εκλογών το 2023”.

“Ο Πούτιν θέλει αστάθεια και ο Ερντογάν θέλει άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα “έδειξε” τη Ρωσία και την Τουρκία ως εξωτερικούς παράγοντες που θέλουν αστάθεια και την πτώση της κυβέρνησης.

“Όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του Διεθνούς Δικαίου και της Δημοκρατίας” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα