Παύση διαπραγματεύσεων για το ελληνικό “κούρεμα”

Παύση διαπραγματεύσεων για το ελληνικό “κούρεμα”
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ IIF ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων έχει "κολλήσει". Διαβάστε τι ανακοίνωσε ο Τσαρλς Νταλάρα

Δεν εξελίσσονται καλά για την Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις για το PSI, όπως φαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ, επισημαίνουν στη δήλωση τους ότι συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

“Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου”.

Ακραία ένταση

Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση “ακραίας” έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές “οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση” προκειμένου “να αποφευχθούν τα χειρότερα”.

“Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα”, τονίζει η ίδια πηγή.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του αντιπρόεδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του IIF την Πέμπτη, που επισήμαινε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Πλέον είναι πιθανό να έχουμε νέα συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι πραγματικά θα συμβεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα