Ολάντ: H Γαλλία έδειξε στον Σόιμπλε τι θα κόστιζε το Grexit

Ολάντ: H Γαλλία έδειξε στον Σόιμπλε τι θα κόστιζε το Grexit

Ο Ολάντ αποκάλυψε στη Süddeutsche Zeitung, πώς έπεισε τον Σόιμπλε να αφήσει στην άκρη τα σχέδια περί Grexit. "Ας πούμε ότι το κατάλαβε από μόνος του", είπε ερωτηθείς για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις πριν 2 χρόνια

Αναφορά και στην Ελλάδα γίνεται στη μακροσκελή συνέντευξή του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Süddeutsche Zeitung.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι εκφράζεται το παράπονο στη Γαλλία, όπως και στις Βρυξέλλες, ότι εμφανίζεται πολύ αδύναμος και ενδοτικός προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ο κ. Ολάντ απάντησε: «Η Γαλλία ήταν εκείνη που ώθησε τη Γερμανία να αλλάξει τις θέσεις της, χωρίς η ίδια να το θέλει, για παράδειγμα στην τραπεζική ένωση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Η Γαλλία ήταν εκείνη που έδειξε τι θα κόστιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, συνέβαλε στο να οριοθετηθούν κανόνες και υποχρεώσεις, τις οποίες, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τήρησε». «Καταφέρατε να σταματήσετε τον κ. Σόιμπλε;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Ας πούμε ότι το κατάλαβε από μόνος του», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Θα μπορούσα να κοκορεύομαι, αλλά δεν θα ήταν η σωστή μέθοδος. Εάν παίζουμε με διατυπώσεις, όπως ότι η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία ή το αντίθετο, θα ηττηθούμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα που κατέχει, θεωρεί ότι συνέβαλε στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης, ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξή της. «Ή θα πορευτούμε με άλλον τρόπο, ή ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του», υποστήριξε.

«Στο μέλλον θα υπάρξει μία κοινή συμφωνία για την εσωτερική αγορά, συν το κοινό νόμισμα για κάποιους. Εκτός από αυτήν την κοινή βάση για τις χώρες που πραγματικά το θέλουν, θα είναι εφικτό να κινηθούν μαζί σε διάφορους τομείς, στην άμυνα, στην εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας, στη έρευνα, την τέχνη ή τη νεολαία. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να φανταστούμε διάφορες βαθμίδες ενσωμάτωσης», σημείωσε.

(Πηγή: Deutsche Welle, πηγή φωτογραφίας: AP / Remy de la Mauviniere)           

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολάντ, grexit
SHARE:

24Media Network