Ολοταχώς για το 1 δισ. ευρώ – Αναμένεται το “πράσινο φως” στο Eurogroup της Παρασκευής

Ολοταχώς για το 1 δισ. ευρώ – Αναμένεται το “πράσινο φως” στο Eurogroup της Παρασκευής
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας συμπληρώνεται και θα αποσταλεί σήμερα στα μέλη του Euroworking Group. Η έκθεση στην νέα της μορφή θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης

Με τις τελευταίες διευκρινήσεις ειδικά για τον νέο νόμο Κατσέλη να φτάνουν χθες στην Επιτροπή ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 974 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η τελευταία εκκρεμότητα αφορούσε στη δευτερεύουσα νομοθεσία για την παράλληλη λειτουργία του νέου καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από εκεί και πέρα η έκθεση της επιτροπής για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας συμπληρώνεται και θα αποσταλεί σήμερα στα μέλη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group). Η έκθεση στην νέα της μορφή θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Τούτο με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα παίρνουν αναβολή για την επόμενη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στο τέλος Μαΐου Μέσα σε αυτά είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτες και η διάθεση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Θέματα της τρίτης αξιολόγησης θα είναι και ο διορισμός ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία και η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ που έχουν αναβληθεί ήδη τρεις φορές.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ετοιμάσουν στη συνέχεια την τελική τους εισήγηση για το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης της Παρασκευής. Κοινοτικές πηγές δήλωναν χθες ότι η εισήγηση θα είναι θετική και όλοι περιμένουν πλέον ότι το συμβούλιο υπουργών θα αποφασίσει το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την απόφαση εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

Η θετική εισήγηση της Κομισιόν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από τους υπουργούς των χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για αντιρρήσεις, όπως αυτές που ακούστηκαν από την Γερμανία και την Ολλανδία στο Eurogroup του Μαρτίου όπου ως γνωστό η Ελλάδα δεν είχε εμφανίσει ακόμη το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας το οποίο όμως βρίσκονταν σε διαβούλευση με τους θεσμούς.

Μετά και τη θετική γνώμη και των υπουργών Οικονομικών θα ξεκινήσει η διαδικασία των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια. Παρότι τα 974 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν δόση δανείου αλλά επιστροφή κερδών η έγκριση από Γερμανία την Ολλανδία την Φιλανδία την Αυστρία και την Σλοβακία είναι μέρος της συμφωνίας της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να την εγκρίνει κάτι που αναμένεται κοντά στα μέσα Μαΐου αφού στο μεταξύ μεσολαβούν και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ από τις 12 έως και τις 14 του μήνα και οι εορτές του Πάσχα για τους καθολικούς.

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα και έχοντας ολοκληρώσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα που θα αφορά Στην ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς ταμεία και εφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα