ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για δομικό πληθωρισμό – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για δομικό πληθωρισμό – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ
Στιγμιότυπο από λαϊκή αγορά George Vitsaras / SOOC

Σύσταση κάνει ο Ο.Ο.Σ.Α για επιβολή "πράσινου" φόρου στις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Θετικό βαθμό σε μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα αλλά και για τη δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία βάζει στην Ελλάδα ο Ο.Ο.Σ.Α στην έκθεσή του για τη χώρα. Ωστόσο επισημαίνει κινδύνους, όπως το εμπορικό έλλειμμα και συστάσεις σε πτυχές της οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής.

Όπως αναφέρεται από τον Οργανισμό, το ενεργειακό κόστος και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ζητήματα κάνοντας πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 1,1% και 5,1% για 2022.

Ειδικά για τον πληθωρισμό, εκτός καυσίμων και οπωροκηπευτικών, ο ΟΟΣΑ για φέτος προβλέπει υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη στο 3,7%, αλλά για το δομικό πληθωρισμό προβλέπει 4%, ενώ για το 2024 βάζει τον πήχη στο 2,3% και 2,5% αντιστοίχως.

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι “η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά από τη βαθιά κρίση του COVID. Ουσιαστική υποστήριξη από την κυβέρνηση και την ΕΕ μέτρα, χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος, αναζωογόνηση των τουριστικών εσόδων, αύξηση της εμπιστοσύνης και των δαπανών των νοικοκυριών, και βελτίωση των ξένων επενδύσεων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας οδήγησαν στην ανάκαμψη”.

Όπως σημειώνεται η κυβέρνηση συνέχισε το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει πολλά από τα μακροχρόνια προβλήματα της χώρας. Αυτές οι εξελίξεις υποστήριξαν την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, η οποία επιστρέφει τα ποσοστά ανεργίας στα χαμηλά της δεκαετίας και τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης καθυστέρησαν την επιστροφή σε πλεονάσματα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (για το 2023 προβλέπει πρωτογενές 0,5%). Ο Οργανισμός συνιστά, δε,πρωτογενή 1,5- 2% από εδώ και πέρα.

Επίσης ο Οργανισμός ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε οι χαμηλά αμειβόμενοι να πληρώνουν περισσότερο φόρο, με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μεσαία εισοδήματα. Όσο για την υποδήλωση εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΟΟΣΑ συνιστά ενίσχυση της εφαρμογής των κείμενων διατάξεων, δηλαδή μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Άλλα βασικά σημεία της Έκθεσης

  • Σύσταση για αποφυγή αύξησης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων

  • Σύσταση για αύξηση της απασχόλησης των γυναικών με εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εργασίας

  • Σύσταση για αντικατάσταση των παροχών σε είδος προς τους ανέργους, με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις

  • Σύσταση για επιβολή “πράσινου” φόρου στις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών

  • Αύξηση επενδύσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • Σύσταση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων

Πράσινη διάσταση

Με βάση την έκθεση, η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα και η προσαρμογή σε ένα θερμότερο κλίμα θα απαιτήσει συνεχείς προσπάθειες πολιτικής για πολλά χρόνια. Ένα μείγμα πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, των κανονισμών.

Η τιμολόγηση των εκπομπών μπορεί να επιταχύνει τις οικονομικά αποδοτικές περικοπές εκπομπών και να αυξήσει πρόσθετα έσοδα για την πράσινη μετάβαση.

Συμπληρωματικές δημόσιες επενδύσεις, προβλέψιμες και βαθμιαία αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών κανονισμών και τα μέτρα οικονομικής στήριξης μπορούν να αξιοποιήσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και να φέρουν μείωση του κόστους για μείωση των εκπομπών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα