Όσμπορν: "Κίνδυνος πολύ κακού αποτελέσματος" στην αντιπαράθεση Ελλάδας - Ευρωζώνης

British Finance Minister George Osborne, left, and Greece's new finance minister Yanis Varoufakis pose for the media before their meeting at 11 Downing Street in London, Monday, Feb. 2, 2015.  France's Socialist government offered support Sunday for Greece's efforts to renegotiate debt for its huge bailout plan, amid renewed fears about Europe's economic stability.  The backing was a victory for Varoufakis, striking a more conciliatory tone as he seeks new conditions on debt from creditors who rescued Greece's economy to save the shared euro currency. (AP Photo/Matt Dunham)
British Finance Minister George Osborne, left, and Greece's new finance minister Yanis Varoufakis pose for the media before their meeting at 11 Downing Street in London, Monday, Feb. 2, 2015. France's Socialist government offered support Sunday for Greece's efforts to renegotiate debt for its huge bailout plan, amid renewed fears about Europe's economic stability. The backing was a victory for Varoufakis, striking a more conciliatory tone as he seeks new conditions on debt from creditors who rescued Greece's economy to save the shared euro currency. (AP Photo/Matt Dunham) EUROKINISSI

Για ποιον κίνδυνο προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο Grexit

Η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 -της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών- όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος είπε ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα.

«Εδώ, στη G-20, καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαμάχη να βρουν κάποιες κοινές λύσεις και εντείνουμε επίσης στην πατρίδα τις προετοιμασίες μας για το όποιο αποτέλεσμα. Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και πιθανόν πολύ επιβλαβής για την ευρωπαϊκή οικονομία» δήλωσε ο Όσμπορν.

Οι δηλώσεις του Όσμπορν, σημειώνει το Bloomberg, τονίζουν την ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των ηγετών του κόσμου ότι η προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βρετανική οικονομία θα επηρεαζόταν από μία κρίση στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Όσμπορν.

Όλιβερ: Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη

Οι κανονιστικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ευρωζώνη έχουν μειώσει τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελέσει για την ίδια η Ελλάδα, δήλωσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζό Όλιβερ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G-20.

«Ελπίζουμε ασφαλώς ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό μένει να φανεί» πρόσθεσε ο Όλιβερ.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, ο Καναδός υπουργός δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν «αποφασιστικές» αλλά όχι αισιόδοξες. «Είναι πολλά τα διακυβεύματα για την παγκόσμια οικονομία» είπε, προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ πάνε καλά, (όπως και) η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αλλά γενικά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι απογοητευτική και υπάρχουν συστημικοί κίνδυνοι σε κάποιες χώρες».

"Θέλουμε να είμαστε σε επιφυλακή"

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας με θέμα το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει μετάδοση στις αγορές: "Είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να είμαστε σε επιφυλακή".

"Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σχεδιασμό εν εκτάσει στη διάρκεια του 2012, όταν υπήρχαν ιδιαίτερες πιέσεις στην ευρωζώνη που ενέπλεκαν την Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση ... πιστεύω πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος (για να επανεξετάσουμε το σχεδιασμό αυτό)".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Όσμπορν είδε Βαρουφάκη: Να επιλέξουμε την ικανότητα αντί για το χάος

"Δεν λέει κανείς ότι θα γίνει", αλλά η Βρετανία προετοιμάζεται για ενδεχόμενο Grexit

SHARE:

24Media Network