Όταν η Eurobank εξάγει εξωστρέφεια

EUROBANK (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
EUROBANK (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Από το Exportgate στο Trade Club Alliance και τη στρατηγική συνεργασία με τη Banco Santander, για την οποία η Eurobank είναι αποκλειστικός συνεργάτης σε Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος, οι 11.000 διεθνείς επιχειρήσεις σήμερα του Club – στα στοιχεία των οποίων έχουν πρόσβαση ελληνικές και κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα - να φτάσουν τις 100.000 σε 3 χρόνια

Λένε ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες και αυτό πραγμαικά συνέβη και βρήκε το όνομά του στο Exportgate που δημιούργησε η Eurobank. Πρόκειται για ένα διεθνώς πλέον βραβευμένο, ισότοπο παροχής πληροφοριών, στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας.

Μία πρωτοβουλία της Εurobank και της ομάδας του Κώστα Βασιλείου , που την οδήγησε στο δεύτερο καινοτόμο βήμα, στην ένταξή της στο Trade Club Alliance , στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζεται με τη Banco Santander. Μάλιστα, η ελληνική τράπεζα είναι αποκλειστικός στρατηγικός συνεργάτης της Santander για Ελλάδα και Κύπρο. Το Trade Club είναι το πρώτο παγκόσμιο ηλεκτρονικό δίκτυο διεθνούς εμπορίου που υποστηρίζεται από τράπεζες και αυξάνει το trust factory, δίνοντας τη δυνατότητα αξιόπιστων συνομιλιών, με σκοπό τις συνεργασίες. Ετσι η Eurobank παρέχει σήμερα στους πελάτες της, διεθνοποιημένες υπηρεσίες και service που απολαμβάνουν οι πελάτες των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου.

Εν αρχή ήταν το...Exportgate

Με απλά λόγια, το Exportgate οποίο παρέχει ένα σύνολο πληροφοριών για αγορές του εξωτερικού (κανονιστικό πλαίσιο εισαγωγών - εξαγωγών, δασμολογικό καθεστώς, κοστολόγιο και γραφειοκρατικές διαδικασίες ανά χώρα) είναι προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ανεξάρτητα από τη σχέση του με την τράπεζα (δηλαδή, έχουν πρόσβαση όχι μόνο πελάτες της Eurobank αλλά και κάθε επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται είτε για εξαγωγές είτε για εισαγωγές από Ελλάδα).

ADVERTISING

Συμμετέχουν πάνω από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Ηδη, μέσα στο 2017 πάνω από 300 ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση συμμετοχής στο Exportgate. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου του Exportgate παρέχει στα μέλη του πρόσβαση σε εμπορικές και κλαδικές πηγές και πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες, υποστηρίζεται δε από το σύνολο των Διεθνών Επιμελητηρίων με τη συμμετοχή πάνω από 30 Διεθνών φορέων, Πρεσβειών και Οργανισμών.

Να σημειωθεί ότι το Exportgate έχει διακριθεί με διεθνείς διακρίσεις όπως “Gold Effie” το 2014 ενώ η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που κατέκτησε και τη διάκριση ”Innovators 2015”, του διεθνούς φήμης περιοδικού Global Finance, για την πλατφόρμα.

Ολα αυτά προέκυψαν όταν η εν λόγω Τράπεζα πίστεψε από την αρχή της κρίσης, το 2009, πως απάντηση στην κρίση ήταν η ανάπτυξη του μοντέλου Εξωστρέφειας της οικονομίας. Τα στελέχη της θεώρησαν ότι αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος: να βρει τρόπους επανόδου της οικονομίας στην ομαλότητα, να στηρίζει η Τράπεζα τους πελάτες της ώστε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα στην κρίση, βοηθώντας έτσι και την οικονομία να ξαναβρεί το βηματισμό της και να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά.

To Trade Club Alliance και η Banco Santander

Το Trade Club σχεδιάστηκε από την Banco Santander με σκοπό αρχικά να διασυνδέσει τους πελάτες της παντού στον κόσμο όπου ο Όμιλος Santander διαθέτει παρουσία . Η ένταξη της Eurobank στο Trade Club ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων (περίπου ενός έτους) επαφών και διεργασιών του τομέα Global Transaction Banking της Eurobank με την Banco Santander και η ολοκλήρωση του «deal» υπήρξε αποτέλεσμα διεξοδικού «due diligence» εν μέσω καθεστώτος Capital Controls που διενήργησε ο ισπανικός Όμιλος, προκειμένου να επισφραγίσει τη συμφωνία και να επιλέξει την Eurobank ως Στρατηγικό της Εταίρο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Eurobank αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Trade Club Alliance και συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο πρώτο Board που συστάθηκε σε σώμα κατά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη.

Επιπλέον, η ομάδα του Global Transaction Banking της Eurobank εκλήθη από άλλες τράπεζες μέλη του Trade Club (Santander UK, Nordea και KBC) προκειμένου να παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης τόσο του Exportgate όσο και της προσέλκυσης πελατών στο Trade Club (όπου μόνο από την Ελλάδα ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 180 πελάτες μέσα διάστημα 3 μηνών!).

Για τη Eurobank , η στρατηγική συμμαχία με την Banco Santander αποτελεί Ψήφο Εμπιστοσύνης για την την ελληνική τράπεζα, η οποία παρά το μικρό της, συγκριτικά, μέγεθος και το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε μια μικρή χώρα με βαθιά οικονομική κρίση, την εντάσσει σε ένα Club των μεγάλων τραπεζικών Ομίλων, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική και την κυπριακή αγορά.

Πώς λειτουργεί το Club

Οι πελάτες της Τράπεζας αποκτούν μέσω του Trade Club πρόσβαση στη διεθνή αγορά, σε επιλεγμένο αξιόπιστο πελατειακό κοινό των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως, σε 22 χώρες κάτι που θα ήταν εντελώς ανέφικτο χωρίς αυτή τη στρατηγική συμμαχία. Σημειώνεται ότι μέσω της Eurobank, αντίστοιχη πρόσβαση θα αποκτήσουν πολύ σύντομα και οι πελάτες των θυγατρικών τραπεζών στη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Μέλη του Trade Club Alliance μπορούν να εγγραφούν επιλεγμένοι πελάτες των τραπεζών Μελών, η επιλογή των οποίων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια βάσει της πιστοληπτικής τους ικανότητας, της οικονομικής ευρωστίας, των προοπτικών και της βιωσιμότητάς τους.

Υποστηρίζεται -στην παρούσα φάση- από 7 διεθνείς τραπεζικούς ομίλους σε 22 χώρες

Οι Banco Santander, Eurobank, Nordea, Rabobank, Attijariwafa, KBC, Industrial Bank of Korea ( IBK), SIAM, Banco BPM (και -8- η Credit Agricole που ολοκληρώνει τώρα τη διαδικασία ένταξής της) συμμετέχουν ήδη στο δίκτυο αυτό που βρίσκεται σε επεκτατική φάση και αναμένεται να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, μέσα στο 2017, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων όπως Η.Π.Α, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ.

Οπως εξηγούν τα στελέχη της Τράπεζας, αυτή τη σημαντική συνεργασία η Eurobank συνδέει τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα διεθνούς εμπορίου. Αλλωστε,

ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες που είναι αντίστοιχα πελάτες διεθνών τραπεζών .

Οσον αφορά τους στόχους που τίθενται....τα επόμενα 3 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 100.000 και να καλύψει σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών της υφηλίου.

Αναλύοντας τους φιλόδοξους, πλην όμως επιτεύξιμους στόχους που τίθενται, η ολιγομελής ομάδα της Εurobank που ασχολείται με το θέμα, σχολιάζει χαρακτηρηστικά: « To ζητούμενο δεν είναι μόνο να μπουν εκατομμύρια εταιρίες στο club, αλλά, να κάνουν δουλειές!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network