Παγκόσμιος τουρισμός: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση φέτος

Παγκόσμιος τουρισμός: Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση φέτος
Εικόνα από τη Νέα Υόρκη Shutterstock

Η έρευνα της Expedia για το 3ο τρίμηνο του έτους κατέγραψε επιτέλους την ανάκαμψη του τουρισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πραγματικά φωτεινά σημεία υπήρξαν στον παγκόσμιο τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με σημαντικά κέρδη και θετικές επιδόσεις σε ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στην τριμηνιαία έκθεση «Travel Recovery Trend Report» του τουριστικού οργανισμού Expedia, όπου φάνηκε η τάση ανάκαμψης των ταξιδιών από το δεύτερο ήδη τρίμηνο του 2021, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία του κλάδου. Η αισιοδοξία αυτή προερχόταν κυρίως από το μεγάλο όγκο των αναζητήσεων μέσω διαδικτύου, που αφορούσαν ταξίδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς ολοκληρωνόταν η έρευνα, προς το τέλος του τριμήνου φάνηκε κάποια μείωση στο ενδιαφέρον των καταναλωτών, για διάφορους λόγους, όπως η εξάπλωση της παραλλαγής Delta του COVID-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα νέους περιορισμούς στα σύνορα και επιστροφή στα τεστ και τις καραντίνες σε πολλούς προορισμούς στον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα και παρά αυτούς τους παράγοντες, ο κλάδος διατήρησε τη δυναμική του κατά το τρίτο τρίμηνο και σημειώθηκε θετική πρόοδος σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ καταγράφηκε επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο όγκος των παγκόσμιων αναζητήσεων διατηρείται σταθερός

Μετά από ένα ισχυρό τρίμηνο, ο παγκόσμιος όγκος αναζητήσεων για ταξίδια παρέμεινε σταθερός κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, της Αφρικής (ΕΜΕΑ) και της Αμερικής εκτός ΗΠΑ (LATAM) παρουσίασαν την ισχυρότερη μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, με αυξήσεις 50% και 10% αντίστοιχα, ενώ οι χώρες της Ασίας και Ειρηνικού (APAC) και του Καναδά, ΗΠΑ κ Καραϊβική (NORAM) σημείωσαν μικρή μείωση, που πιθανώς οφείλεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην εξάπλωση της παραλλαγής Delta τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι αναζητήσεις παγκοσμίως άρχισαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο μετά από τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων σε πολλές περιοχές.

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σχεδόν το 70% των παγκόσμιων αναζητήσεων έπεσε και περιορίστηκε στις 0 έως 30 ημέρες, υποδηλώνοντας ότι οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στον προγραμματισμό ταξιδιών για το άμεσο μέλλον. Η περιοχή της ΕΜΕΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις βραχυπρόθεσμες αναζητήσεις, σημειώνοντας αύξηση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 3ο τρίμηνο σημειώθηκε μεγάλη κίνηση στις κρατήσεις στους 10 κορυφαίους προορισμούς, σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο. Περισσότεροι διεθνείς προορισμοί μπήκαν στη λίστα των 10 κορυφαίων. Συγκεκριμένα, η Νέα Υόρκη ήταν στην κορυφή της λίστας και ήταν ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς σε NORAM, APAC, EMEA και LATAM. Πόλεις όπως το Ντουμπάι, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Κωνσταντινούπολη ανέβηκαν γρήγορα στην κατάταξη και μπήκαν στο παγκόσμιο top 10 των κρατήσεων του Σεπτεμβρίου.

Εκκίνηση της εορταστικής περιόδου

Οι ταξιδιώτες ανυπομονούν να αναπληρώσουν τη «χαμένη» περίοδο των διακοπών του 2020—συμπεριλαμβανομένης της Ημέρας των Ευχαριστιών (Η.Π.Α.), της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα κ.α.) και της Πρωτοχρονιάς — και σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, οι αναζητήσεις του τρίτου τριμήνου του 2021 για ταξίδια το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο παρουσίασαν τριψήφια αύξηση, με τις χώρες NORAM και EMEA να ηγούνται της αύξησης.

Επαγγελματικά ταξίδια

Με τις επιχειρήσεις να επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς σε πολλά μέρη του κόσμου και την αύξηση εκείνων που επιστρέφουν στο γραφείο, τα επαγγελματικά ταξίδια αρχίζουν να απογειώνονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση επαγγελματικών ταξιδιών το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2 τρίμηνο και περισσότερο από 110% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Κατά το τρίτο τρίμηνο, το Παρίσι, το Σικάγο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη ήταν οι παγκόσμιοι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις από business ταξιδιώτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα